Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

"Snedvriden bild av handlarnas vinster"

Ica ska fortsätta sänka matpriserna. Men 5 procent, som DN skrev i går, tycker vice vd Ingrid Jonasson Blank är för mycket.

- Då skulle många småbutiker tvingas slå igen, säger hon.

Dagligvaruhandeln gör storvins-ter, skrev DN i gårdagens tidning och hänvisade till en rapport som ekonomen Joachim Landström gjort för den statliga momsutredningen. Han ansåg att matpriserna skulle kunna sänkas med minst
5 procent och ändå skulle dagligvaruföretagen ha en lönsamhet i nivå med verkstadsindustrin.
- Skulle vi göra en sådan sänkning i dag är det väldigt många butiker som inte skulle klara sig. Många småbutiker skulle tvingas slå igen, säger Icas vice vd Ingrid Jonasson Blank.

Och på längre sikt?
- Det går inte att säga klart ja eller nej. Vi arbetar med att sänka priserna för vi vet att det är otroligt viktigt för våra kunder, men vi kan inte fortsätta att sänka utan att samtidigt förhandla med våra leverantörer och vidta andra åtgärder för att öka effektiviteten, säger hon.

Det är emellertid precis det som Joachim Landström anser. Han anser att det finns övervinster att ta av.
- Hans sätt att mäta lönsamheten ger en bild, men det är bara ett av nyckeltalen och ger en snedvriden syn om man jämför branscher som har olika kapitalbindning. Det är inte säkert att man får något kvar på sista raden för det, säger Ingrid Jonasson Blank och syftar på resultatet efter skatt.

Från Ica talar man hellre om rörelsemarginalen och då menar vice vd:n att den inte är särskilt hög.
- För att Ica ska kunna fortsätta att investera och för att butiksägarna ska kunna fortsätta att ha fräscha butiker behöver vi ha lönsamma företag. Dessutom är det ett fåtal butiker som går väldigt bra, säger Ingrid Jonasson Blank.

Men ett faktum kvarstår: Den som till exempel har 100.000 kronor skulle antagligen få en bättre avkastning på kapitalet om det placerades i en större livsmedelsbutik i stället för i ett verkstadsföretag, på ett bankkonto eller för den delen på börsen.
- Fast man måste komma ihåg att vi är extremt volymberoende och då är stora butiker mer effektiva och har en bra drift. Den stora massan ligger inte alls på några höga tal, säger hon.

Ica har inte bestämt om man ska lämna någon egen lönsamhetsrapport till den statliga mervärdesskattesatsutredningen. Däremot tycker Ingrid Jonasson Blank att utredningen bör få rapporter som tar upp lönsamheten i dagligvaruhandeln från ett annat perspektiv än Joachim Landström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.