Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Snusfälld Dalli bannas av Barroso

Skärp dig, lyder de barska orden från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso till nyavgångne hälsokommissionären John Dalli. Men den mutanklagade maltesen fortsätter att slå ifrån sig.

Bannorna från Barroso kommer som svar på att Dalli skriftligen ifrågasatt hur det egentligen gick till när han avgick i förra veckan.

"Jag kan inte acceptera de uttalanden och påståenden som görs i ditt brev", skriver Barroso tillbaka.

"De olika klagomål och anklagelser om olagligt eller inkorrekt uppträdande mot dig som du gjort i flera uttalanden sedan den 17 oktober är lika oförståeliga . . . Det är ditt ansvar, som före detta kommissionär, att uppföra dig med integritet."

Men Dalli ger sig inte. På en fullpackad presskonferens i Bryssel på onsdagen bedyrade han återigen sin oskuld i härvan, där antikorruptionsbyrån Olaf säger sig ha "otvetydiga" indicier på att Dalli känt till, men tigit om, att en affärsman erbjudit Swedish Match ändrad snuspolitik i EU för motsvarande en halv miljard kronor.

– Jag visste ingenting. Jag var fullkomligt ovetande. Jag kan ju inte rapportera om något som jag inte kände till, hävdar Dalli och säger sig vara redo att gå till domstol för att bli rentvådd.

– Jag vill få upprättelse från herr Barroso.

Olafs rapport är ännu inte offentlig, utan har skickats vidare till Malta för eventuella juridiska påföljder. Dalli spekulerar och insinuerar friskt under tiden att det antingen är tobaksindustrin som velat få bort honom, eller maltesiska politiska konkurrenter.

Starkt snusengagerade EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) är kritisk till hur Dalli-affären utvecklats.

– Jag blir beklämd över efterspelet, när man ägnar mer tid åt att sprida konspirationsteorier, säger Fjellner, som själv kommit med på ett hörn sedan hans snusförsäljning till bekanta plötsligt blivit internationellt omskriven.

– Det verkar vara ett högst medvetet försök att påvisa snus som "illegala droger". Snacka om stickspår! Här har vi en EU-kommissionär som misstänks för mutor och då försöker man i stället göra stor sak av min snusförsäljning, säger Fjellner till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.