Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Snygga män får lättare jobb

Snygga män tjänar på att bifoga sitt foto när de söker jobb. Men för snygga kvinnor är det tvärt om. De får svårare att komma till en anställningsintervju. Det visar en studie från Ben-Gurion-universitetet i Israel.

Om rekryteringsföretag sköter anställningen spelar det ingen roll hur de sökande ser ut, men om företaget på egen hand sköter rekryteringen visar sig några intressanta fenomen.

En attraktiv man behöver bara skicka hälften så många ansökningar som en mindre attraktiv för att bli kallad till anställningsintervju. För en attraktiv kvinna blir effekten den motsatta. Det blir svårare att komma till anställningsintervju.

Forskarna Bradley Ruffle och Zeev Shtudiner lät en panel bedöma bilder och valde ut dem som såg mest och minst attraktiva ut. Man sorterade också bort bilder där etniskt ursprung kunde påverka arbetsgivarna. Det visade sig att de som ansågs snygga också såg smarta ut enligt panelen. Fördomar om dumma blondiner bör alltså inte ha påverkat resultatet. Sedan skickade man in ansökningar med samma innehåll men olika utforming, med och utan bilder.

– Vi gjorde också uppföljningar för att försöka förstå resultatet eftersom det överraskade oss, säger Bradley Ruffle.

– En förklaring som vi anser att vi kan belägga är att kvinnlig avundsjuka spelar in. Det var till största delen kvinnor som gjorde det första urvalet och det verkar som om de väljer bort vackra kvinnor. Samtidigt har de en tendens att gynna de snygga männen.

En annan förklaring kan vara att kvinnor som skickar med ett foto på sig själva inte anses seriösa.

–De kan misstänkas för att marknadsföra sig själva genom sitt utseende.

Sedan studien publicerades i november har Bradley Ruffle fått reaktioner som antyder andra, ovetenskapliga, förklaringar. Det finns personalavdelningar som inte anställer kvinnor som är så snygga att de distraherar kollegerna. Andra tror att vackra kvinnor har ett så rikt socialt liv att de tillbringar för mycket tid i telefon. Och män vill inte få gliringar av kolleger för att de anställt en vacker kvinna.

– Men det är inget vi belagt i studien, säger Bradley Ruffle.

På Arbetsförmedlingen i Sverige brukar man rekommendera att skicka med en bild av sig själv.

– Jag hoppas verkligen att studien visar på en kulturskillnad, säger enhetschef Malin Blomgren.

– Bifogar man en bild ska den vara neutral som ett passfoto. Man ska tänka igenom hur man vill uppfattas och vad man är bekväm med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.