Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Snygga sjuksköterskor sökes

Akuten på Södersjukhuset i Stockholm försöker skoja till det i jakten på sommarvikarier och söker nu ”tv-seriesnygga sjuksköterskor”. Enligt annonsen går det även bra med ”söderhipsters”.

– ”Sommarvikarier sökes”, skriver alla. Vi ville ha en mer klatschig rubrik för att fånga uppmärksamheten, säger Mats Glaser, chefsjuksköterska, till Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

Han framhåller samtidigt att sjukhuset ”självklart inte” går på utseendet när man anställer sommarens vikarier.

Från fackligt håll är man ändå kritisk till formuleringen. Hanna Rönnell, ordförande för Vårdförbundet på Södersjukhuset och själv sjuksköterska, fick en chock när hon såg annonsen.

– Jag tänkte: "Herregud, vad håller de på med?", säger hon till DN.se.

Enligt henne kan annonsen få motsatt effekt och avskräcka duktiga sjuksköterskor från att söka jobb på sjukhuset.

– Vi vet att SÖS upplever svårigheter med att rekrytera personal och vi förstår att man har försökt skapa någon slags rubriksättning som sticker ut. Men de skjuter sig själva i foten. Sjuksköterskorna som man försöker rekrytera vill bli efterfrågade för den kunskap och kompetens de har. Den gruppen når man inte med den här typen av uppmärksamhetsförsök, säger Hanna Rönell och tillägger:

– Om man erbjöd en god arbetsmiljö och goda anställningsvillkor skulle man inte ha de här svårigheterna att rekrytera personal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.