Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Social butik ska sälja mat för halva priset

Foto: TT

I Danmark öppnas snart landets första sociala livsmedelsaffär, där mat av andrasortering ska säljas till halva priset. ”Vi vill gå i spetsen i kampen mot matsvinnet”, säger chefen för organisationen som ligger bakom.

Den danska biståndsorganisationen Folkekirkens Nødhjælp inviger i februari en ovanlig matbutik.

Utbudet ska uteslutande vara varor som inte går att sälja till fullt pris, exempelvis defekta förpackningar och frukt och grönsaker som har lite fläckar. De ska säljas till mellan 30 och 50 procent lägre pris än i vanliga mataffärer.

– Vi vill gå i spetsen i kampen mot matsvinnet, säger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekreterare i Folkekirkens Nødhjælp, i en artikel från nyhetsbyrån Ritzau som publicerats i bland annat tidningen Berlingske.

Varje år uppstår 700.000 ton matavfall i Danmark (i Sverige är siffran 1,2 miljoner ton).

Förutom att främja miljön är tanken att butiken ska hjälpa fattiga. Överskottet ska gå in i organisationens arbete.

Till skillnad från motsvarigheter i London och Wien ska butiken dock inte bara vara till för folk med låga inkomster, utan alla är välkomna.

En av rådgivarna bakom lanseringen, Selina Juul, som grundat en konsumentrörelse mot matsvinn, tror dock att låginkomsttagare kommer att bli den största kundgruppen.

Den första ”Wefood”-affären med social inriktning slår upp portarna till 245 kvadratmeter butiksyta på Amager i Köpenhamn den 22 februari.

Blir det succé är planen att ytterligare ett antal butiker med samma inriktning ska öppnas.

Bland de leverantörer Folkekirkens Nødhjælp kontrakterat finns restauranger, kaféer, ett slakteri och en livsmedelskedja som bland annat har sina vanliga butiker alldeles i närheten på Amager.

I Rågsved i södra Stockholm finns sedan i december en liknande matbutik. Den drivs av Stadsmissionen, men Axfood är medgrundare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.