Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 20:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sociala-natverk-viktiga-for-jobb/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sociala nätverk viktiga för jobb

Vem du känner har stor betydelse om du får jobb eller inte. Det visar en ny avhandling från Linköpings universitet.

Forskaren Caroline Tovatt, som skrivit avhandlingen, har tittat på de informella processerna i en rekrytering, och särskilt fokuserat på hur en människas sociala kapital spelar roll för att dess utbildning, erfarenheter och kontakter ska uppfattas som värdefulla - "erkännas" av omgivningen.

– Många jobb tillsätts informellt och den som blir rekommenderad till ett vikariat eller kortare anställning blir ofta kvar, säger hon.
Enligt Caroline Tovatt betyder kontakterna mycket även för dem söker ett jobb på formellt sätt.

– Kan någon ge en rekommendation som gör att du klarar den första gallringen betyder det mycket. Det är också viktigt att ha kontakter som berättar om hur arbetsplatsen fungerar och vad cheferna letar efter innan du skriver ansökan.

Sambandet ”ju större nätverk – desto fler rekommendationer” stämmer dessvärre inte.

– Man kan ha massor av kompisar och ett stort nätverk men om de inte jobbar på de arbetsplatser där du vill jobba eller inte har mandat att rekommendera dig så hjälper det inte, säger Caroline Torvatt.

Hon poängterar också att det i princip är omöjligt att få ett jobb enbart på rekommendationen. Den informella processen följs i de allra flesta fall av en formell process.

Caroline Torvatt ser också att uppväxten har betydelse för hur lätt man har att få jobb.
– Som ung spelar familjebakgrunden stor roll. Bor du i ett bra område, går i rätt skola och har föräldrar som jobbar och har hyfsat hög status så underlättas inträdet på arbetsmarknaden, förklarar hon.

När det gäller sociala medier så är de viktiga för att upprätthålla viktiga kontakter. Caroline Torvatt menar att rekryterare också varvar din formella ansökan med att kolla av din presentation på Linkedin och genom att se så att det inte finns några fyllebilder på dig upplagda på Facebook.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.