Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sockerbagare gripna för browniebak

Foto: Matthew Mead/AP

I Venezuela kan en bagare numera bli gripen för att ha bakat kakor. Landets ekonomiska kris leder till en polisjakt efter åtråvärt vetemjöl.

Fyra bagare greps i veckan för att ha bakat brownies och andra söta bakverk. I ett ”brödkrig” hotar nu president Nicolás Maduro regering att ta över bagerier i huvudstaden Caracas.

Enligt en ny regel måste nämligen 90 procent av vetemjölet gå till vanliga brödlimpor, och inte till dyrare sötsaker och kakor. Maduro har skickat ut inspektörer till över 700 bagerier i huvudstaden för att se till att innehavarna följer reglerna.

De fyra bagarna greps bland annat för att de använt för mycket vetemjöl till söta bakverk och croissanter och för att ha gjort brownies av utgånget mjöl.

Hela 80 procent av brödtillverkarna i landet säger att de inte har något vetemjöl kvar i lagren. En representant för landets bagare har bett om ett möte med Maduro efter det att mjölregeln införts, och säger att många inte klarar sig ekonomiskt utan att även baka dyrare, sött bröd.

Regeringen tar till allt mer desperata åtgärder för att avhjälpa bristen på mat, som kommit i spåren av den ekonomiska krisen. Sju av tio venezuelaner tappade i genomsnitt 8,7 kilo i vikt förra året, enligt en tidigare undersökning om levnadsförhållanden i landet.

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014, vilken har förvärrats av det sjunkande oljepriset.

Befolkningen har varit tvungen att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin. I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventionerade priser är det många som inte har råd att köpa varorna.

Internationella valutafonden (IMF) bedömer att inflationen kommer att nå 1 660 procent i år.

Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen skyller den svåra situationen på korruption och Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.

Källa: AFP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.