Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Södra varslar 260 anställda

Skogskoncernen Södra varslar 260 av sina anställda i Sverige.

– Vi lägger ett varsel på våra svenska enheter, alla delar av koncernen. Nu börjar de lokala fackliga förhandlingarna, säger företagets informationsdirektör Magnus Berg till Barometern.

Svag konjunktur och en stark krona som påverkat Södras konkurrenskraft är bakgrunden till varslet. Första halvåret i år drogs företaget med ett negativt resultat på 200 miljoner kronor.

Inom koncernen arbetar 3.800 människor.

Den senaste tiden har många skogs/sågverksbolag klagat på det tuffa konkurrensläge som bland annat den starka kronan ger. Nyligen gick exempelvis två sågverk i Norrbotten i konkurs.

Färska siffror från SCB visar att exporten av sågade trävaror sjunkit dramatiskt. I juli uppgick exporten till 1,68 miljarder kronor, vilket är en minskning med 6 procent på ett år och 27 procent på två år. Även exporten av pappersmassa har minskat, på två år med 20 procent, enligt SCB:s julisiffror.

Industritungviktaren Sverker Martin-Löf är kritisk till den svenska Riksbankens fortsatt höga styrränta jämfört med den i omvärlden. Han är bland annat ordförande för maktbolaget Industrivärden, storägare i bland andra SCA, Sandvik, AB Volvo och SSAB.

– Det är väldigt viktigt att vi inte har saker som försvårar konkurrrenskraften för svensk industri på ett onödigt sätt, säger Martin-Löf till TT.

Riksbankens nyliga räntesänkning räcker inte.

-– Jag har svårt att förstå varför Sverige ska ha en annan ränta än den tyska eller euroräntan, säger Martin-Löf.

Svenska styrräntan ligger efter sänkningen på 1,25 procent. Europeiska centralbankens ränta ligger på 0,75 procent.

– Ska vi ha en ränta som väsentligt avviker från dem så tror jag att vi skjuter oss själva i foten, säger Martin-Löf.

Hans resonemang går bland annat ut på att den svenska kronan har stärkts till följd av det högre ränteläget i Sverige. Det fördyrar svenska exportvaror i utlandet, på en redan efterfrågeavmattad marknad.

Att Riksbanken främst ska titta på inflationen när räntan bestäms har Martin-Löf full förståelse för.

– Men på senare tid har det kommit in andra hänsynstaganden, som exempelvis risken för en bobubbla, säger han.

Riksbanken borde följa ECB-räntan så länge inflationen inte är på väg att stiga, är hans slutsats.

Hittills i år har två pappersbruk, ett massabruk och fem sågverk lagts ner eller aviserat om nedläggning, enligt branschorganisationen Skogsindustrierna. Sammantaget har det varit omfattande aviseringar om personalneddragningar för att sänka kostnaderna, omkring 800 anställda har fått lämna sågverken och lika många i massa- och pappersindustrin under 2011 och fram till och med september i år.

Och mer är på väg. Runt hälften av företagen uppgav i september att de planerar neddragningar.

För sågverken har lönsamheten snabbt försämrats till följd av den starkare kronan och lägre priser på biprodukter. Det har medfört lägre timmerpriser.

Kronans förstärkning under sommaren medför minskade intäkter för ett normalsågverk på i storleksordningen 40 procent, enligt Skogsindustrierna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.