Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

"Solklart att Nordeas flytt får ja"

De fackliga organisationerna fortsätter lämna Nordea. Senast är det LO-förbundet Seko. Men vare sig det, andra avhopp eller uppror från delar av ägarkretsen lär hindra banken från att flytta huvudkontoret till Finland.

Det formella beslutet om flytten ska tas av Nordeas aktieägare vid årsstämman den 15 mars nästa år. Två tredjedelar av de representerade aktierna måste säga ja till att ändra i bolagsordningen för att bankens juridiska hemvist ska bli i Helsingfors.

I tisdagens Svenska Dagbladet uppmärksammas att om en tredjedel röstar emot blir det alltså ingen flytt. Nordeas chef för investerarrelationer Rodney Alfvén bekräftar slutsatsen: "Ja, det är den enkla bistra sanningen", svarar han Svenska Dagbladet.

I realiteten kommer det inte att ske.

Störst ägare i Nordea är finska försäkringskoncernen Sampo (som i sin tur har finska staten som största ägare). Sedan följer Nordea-fonden. Tillsammans når dessa två drygt 25 procent av ägandet.

Därefter dominerar svenska och utländska institutioner (alltså pensions- och försäkringsbolag) ägarbilden.

De ägare som kan tänkas protestera mot flytten, och försöka forma ett uppror i ägarkretsen, finns inte ens bland de 50 största. LO-förbundet Unionen står med sina nästan nio miljoner aktier, 0,21 procent av ägandet, på plats nummer 67 i ägarlistan, enligt databasen Holdings.

De institutionella ägarnas huvuduppgift är att säkra långsiktig avkastning på pensionskapitalet de förvaltar. Eftersom Nordeas ledning, med ordförande Björn Wahlroos och vd Casper von Koskull i spetsen, lovat att banken blir med konkurrenskraftig och sparar pengar på en flytt är det i princip omöjligt för till exempel svenska pensionsförvaltare att gå emot den slutsatsen.

När DN intervjuade Björn Wahlroos förra veckan var han dessutom tydlig med att en flytt på några års sikt skulle gynna Nordeas aktieutdelning. Både småsparare och förvaltare gillar utdelningar.

Till detta kommer att alla aktier aldrig är representerade på en bolagsstämma. Det betyder att Sampos ägarandel är värd så mycket mer när det kommer till en konkret omröstning.

Händer inget oförutsett i bankens ägarbild är det alltså solklart att Nordeas flytt får ja av aktieägarna vid stämman nästa år.

Mer bekymmersamt för bankledningen och dess kundtjänst är att så många privatkunder förefaller att vilja lämna banken. Även om Nordea själv inte har märkt några onormala "kundaktiviteter" (bankens ord), vittnar till exempel SEB om en markant ökning av kunder från Nordea.

Där ligger också ett av Nordeas huvudproblem. Banken ligger i botten när det gäller kundnöjdhet i mätningarna i Sverige. De kunder som nu väljer att stanna kvar i banken borde därför verkligen kräva att även de får bättre villkor, inte bara ägarna, till följd av flytten.

Nordeas ägare

Sampo 21,25 procent

Nordea-fonden 3,91 procent

Alecta 2,71 procent

Swedbank Robur 2,52 procent

AMF Försäkring & Fonder 2,12 procent

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.