Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sony varslar 650 i Lund

Drygt en fjärdedel av de anställda på Sony Mobile i Lund får sluta när företaget skär ned i jakten på lönsamhet. Globalt försvinner 1.000 jobb, 15 procent av personalstyrkan. I Lund berörs 650 anställda.

– Det är aldrig roligt att ge sådana här besked, men det är viktigt att framhålla att Lund även fortsatt blir en oerhört viktig del av Sony Mobile. Här finns en världsunik kompetens inom mjukvaruområdet, sade platschefen Alf Johansson sedan de nära 2.500 anställda fått beskedet vid ett möte på torsdagsmorgonen.

Nedskärningen inleds i år och ska vara helt slutförd i mars 2014. Utöver de anställda berörs många av företagets drygt 500 inhyrda konsulter.

– Men här är det för tidigt att ge några besked om antalet.

Redan när Sony Ericsson i våras blev Sony Mobile aviserades personalminskningar i Lund. Snart flyttas också huvudkontoret från Lund. Allt kan ses som tecken på att ledningen mer slår vakt om företagets två andra huvudorter, Tokyo och Peking.

– Det är ju det man kan misstänka. Det är de farhågorna de flesta här i Lund har, säger Seved Andersson, akademikernas vice ordförande på företaget.

Men både han och Alf Johansson framhåller att företag och fack har en konstruktiv dialog och är ense om att effektiviteten måste höjas för att man ska börja tjäna pengar på mobiltelefonerna.

– Vi finns på den kanske tuffaste marknaden i världen när det gäller att ta fram nya produkter som folk är beredda att betala ett relativt högt pris för. Vi har inte varit tillräckligt vassa, helt enkelt, säger Alf Johansson.

För att lindra verkningarna för dem som måste gå arbetar företag och fack gemensamt med en idé om att skapa ett konsultföretag för att ta tillvara personalens höga kompetens. Mats Helmfrid, kommunstyrelsens moderate ordförande i Lund, berättar att en styrgrupp har bildats med Lunds universitet och Region Skåne för att möta varslets verkningar.

– I slutändan blir det färre än 650 som står utan jobb, spår han.

Även Lene Eriksson, styrelseledamot i Unionen på Sony Mobile, andas optimism.

– Många vittnar om att externa intressenter är i stort behov av ingenjörer så jag tror att det kommer att bli en lösning för alla. Det här ska inte hastas fram, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.