Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sophie-arno-blir-man-lycklig-av-pengar/

EKONOMI | KOMMENTAR

Sophie Arnö: Blir man lycklig av pengar?

Foto: Per Larsson/TT

Minns ni den där t-shirten med trycket ”Den som har mest prylar när den dör vinner”?

Ironin, igenkännandet, kornet av sanning.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Jag växte upp med en ung mamma som pluggade. Det var alltid knapert. Vita bönor och ägg var standardmiddag, på lagerhyllan i köket en burk med Konsumkvitton.

Så, ibland, kom hennes kille som jobbade på ett bygge i Polen, hem med stora sedelbuntar i fickorna. Då gick vi på restaurang. Jag fick en stereo. Svindlande lycka! Känslan av att kunna göra det man ville och köpa det man ville ha!

För den som inte har går det inte att påstå att att pengar inte spelar roll. I det mest basala läget handlar det om överlevnad, senare om trygghet och frihet att göra det man vill. Kanske också om identitetsskapande och status. Att vara en som är ”lyckad”.

Men kan pengar köpa lycka? Hur ser sambanden ut?

I dag inleder vi en serie som utforskar vår relation till pengar – praktiskt, filosofiskt, psykologiskt och historiskt.

Vi möter tvångsmässiga sparare, den första lottomiljonären, mannen som jobbar för att kunna leva på Bali halva året och mångmiljardären som vill hjälpa till där samhället inte fungerar. Vi utforskar också vem som definierar bilden av lyckan – och hur värderingen av rikedom skiljer sig åt mellan olika kulturer.

Det är så mycket som de kan göra med oss – och ge oss. Pengarna. Men livsglädjen och skönheten kan också hittas på de mest oväntade ställen.

Jag glömde säga det, min mamma, hon bakade världens bästa bröd, var bildad bortom gränser och läste högt i timmar, böckerna om Trälarna, Sagan om ringen, Röde orm.

Magiska ögonblick som inte kostade en krona.

Tina Lindh om sin klassresa: Jag har jobbat hårt för att nå hit

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt