Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sophie-arno-relationer-ar-fortfarande-viktigast-i-arbetslivet/

Jobb & karriär

Sophie Arnö: Relationer är fortfarande viktigast i arbetslivet

Med uppkoppling kan man arbeta på flera sätt.
Med uppkoppling kan man arbeta på flera sätt. Foto: Rafal Rodzoch/TT

KRÖNIKA. Den digitala utvecklingen har gått framåt med stormsteg. Samtidigt är de mänskliga relationerna fortfarande det viktigaste i arbetslivet, skriver Sophie Arnö, redaktör för DN:s temabilagor.

Jag minns när jag började på Journalisthögskolan i Stockholm. Vi skrev fortfarande på manuella skrivmaskiner – men ett par timmar i veckan fick vi öva på DATORER. Dessa var stora otympliga burkar med grön text inne i en DATORSAL. Mycket exotiskt. 

Sedan dess har utvecklingen gått framåt med stormsteg. Läs vårt reportage om hur roboten Cooper nu visar vägen i matbutiken. Det känns verkligen som ett klipp ur en sci-fi-film. 

Parallellt med den digitala utvecklingen har även lagar och arbetsmiljö förändrats. Det är faktiskt bara 100 år sedan 8 timmars arbetsdag infördes i Sverige. Och 80 år sedan det blev olagligt att avskeda en kvinna när hon gifte sig (!). 

Dagens fysiska kontor är långt ifrån de ”trälhav” som kontorslandskapen kallades i början av 1900-talet. 

Spotify rankas av svenska studenter som en av de mest attraktiva arbetsgivarna. På huvudkontoret i Stockholm finns möjlighet att sjunga karaoke, spela tv-spel eller yoga på arbetstid - allt utifrån idén att om anställda trivs så producerar de också bättre. Följ med oss på ett besök! 

Möt också Hannah Swain som inte har något kontor alls. Hon jobbar enbart på distans – med kollegor över hela världen. 

All denna utveckling; digitalt, tekniskt, juridiskt och fysiskt, är hissnande. Samtidigt är det mest grundläggande för hur vi mår på arbetet oförändrat. Jag tänker förstås på betydelsen av hur vi är mot varandra.