Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sova redo för avtal

Ledningen för de kritiserade Sova-varuhusen vill nu teckna kollektivavtal. Efter DN:s artiklar om usla arbetsvillkor vill de göra upp med facket.

Många anställda har hört av sig med sina historier om hur de blivit pressade att leva upp till varuhusens högt ställda krav på lojalitet och försäljning.

De som inte klarar av att sälja sängar för 400.000–500.000 kronor i månaden har uppmanats att arbeta även på sin lediga tid. Alla kurser och personalmöten har ­också skett på obetald tid.

I den hårt drivna säljkulturen har medarbetarna uppmuntrats att prioritera personalgruppen framför både familj och vänner.

Under onsdagen tog bland annat Peter Andersson, ägare till de sju Sova-varuhusen i Stockholmsområdet, kontakt med Handels lokalavdelning för att inleda en diskussion om ett kollektivavtal. En telefonkonferens kommer att genomföras redan i dag.

Karin Jungerhem, förhandlingsombudsman på Handelsanställdas förbund, ser väldigt positivt på utvecklingen.

– Nu har vi möjlighet att teckna avtal och värva medlemmar på arbetsplatserna. De anställda har antagligen många frågor.

Kollektivavtal reglerar miniminivåer för löner, arbetstider, ersättning för övertid och obekväm arbetstid och förhandlas fram av fack och arbetsgivare.

Sova-varuhusen i Stockholms­regionen är inte medlemmar i arbets­givar­organisationen Svensk Handel, vilket däremot en del and­ra Sovavaruhus i landet är.

– Att människor jobbar gratis trodde jag inte förekom. Om Sovavaruhus har frågor diskuterar vi gärna med dem, säger Anna Wedin, arbetsrättsjurist på Svensk Handel.

DN Ekonomi har även sökt regeringens arbetsmarknadsminister, Hillevi Engström, för en kommentar, men hon hälsar att hon inte vill kommentera enskilda företag.

Fakta: Grundades 1989

Sova är en kedja med 33 sängvaruhus över hela landet. Det första öppnades i Malmö 1989. Ägarna är ett antal olika franchisetagare. Koncernen hade enligt senaste årsredovisningen en omsättning på 184,1 miljoner kronor och en vinst på 854.455 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.