Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sovjetunionens sista skuld betald

Sista sovjetiska avbetalningen gjord. Arkivbild.
Sista sovjetiska avbetalningen gjord. Arkivbild. Other: Joakim Roos/TT

Mer än ett kvartssekel efter Sovjetunionens frånfälle har nu Ryssland betalat likets sista skuld – till en stat som inte fanns när reversen upprättades. Pengarna lånades nämligen ut av Jugoslavien, så återbetalningen gick Bosnien-Hercegovina.

När Ryssland 1991 övertog Sovjetunionens åtaganden efter kommuniststatens kollaps, uppskattades skulden till motsvarande 565 miljoner kronor.

Men när den sista återbetalningen gjordes den 8 augusti i år, hade sammantaget drygt en miljard kronor skickats till Bosnien-Hercegovina enligt ett handelsavtal länderna emellan.

”Bosnia-Hercegovina var den sista stat till vilken före detta Sovjetunionen hade en utestående skuld”, heter det i ett uttalande från ryska finansdepartementet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.