Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Space X: Första månbiljetten bokad

Space X raket Falcon 9 lyfter i Cape Canaveral, Florida, i februari.
Space X raket Falcon 9 lyfter i Cape Canaveral, Florida, i februari. Foto: John Raoux/AP

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller åtminstone får vederbörande en vända runt månen. Det meddelar Elon Musks rymdföretag Space X.

”Ett viktigt steg mot att ge tillgång till rymden för vanligt folk som drömmer om att resa”, skriver Space X på Twitter , med tillägget att passagerarens identitet avslöjas på måndag.

Uppskjutningen ska ske med BFR, en raket Space X tar fram för tyngre transporter upp i rymden. Denna raket ska också innebära att USA åter blir kapabelt att transportera astronauter till Internationella rymdstationen (ISS), en trafik som endast Ryssland har klarat av sedan USA:s rymdfärjor pensionerades.

Enligt amerikanska medierapporter har Ryssland de senaste åren höjt sitt pris för trafiken till ISS till över 80 miljoner dollar (över 700 miljoner kronor) per person.

Vad Space X nu tar för sina biljetter avslöjas inte, men det lär vara bra mycket mindre. En viktig poäng med företagets raketer är att de till stora delar går att flyga med om och om igen, vilket bidrar till att de blir avsevärt billigare än de ryska.

Elon Musk har också sagt att BFR ska kunna användas i många olika sammanhang; till ISS, till andra himlakroppar – men kanske även som superflygplan på jorden.

I ett föredrag i Australien förra året nämnde han beräknade restider som skulle innebära exempelvis Stockholm–New York på en halvtimme.

– Så fort man kommer ut ur atmosfären blir det mjukt som siden, ingen turbulens eller så, sade han.

– Om vi bygger den här för att åka till månen och Mars, varför inte färdas till ställen på jorden också?

BFR är en förkortning som officiellt betyder Big Falcon Rocket. Musk har dock erkänt att inspirationskällan är vapnet ”Big Fucking Gun” i Doom-spelen, och internt på Space X utläses namnet som det mindre rumsrena Big Fucking Rocket.

Den ska avfyras för första gången om drygt ett halvår. Men det blir utan någon ombord.

Tanken är att även persontransporterna ska komma i gång under 2019. USA:s rymdstyrelse Nasa har tecknat mångmiljardkontrakt med både Space X och Boeing om trafiken till ISS.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.