Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Amerikansk inflation sänkte Stockholmsbörsen

Other: Stina Stjernkvist/TT

Börserna i Europa och USA dök efter nyheten om att amerikansk inflation i januari var högre än väntat. Oro finns nu för snabbare räntehöjningar.

Amerikansk inflation i januari överträffade förväntningar. Nyheten fick omedelbart genomslag på Stockholmsbörsen och andra europeiska börser.

Efter att ha noterat uppgångar, på som mest över 1 procent, stod Stockholmsbörsen efter siffrorna publicerats på minus 0,3 procent. Frankfurtbörsen hade fallit med 0,7 procent. Samtidigt stärktes dollarn. Klockan kvart i tre stod den i 8:08 mot kronan, en förstärkning med 4 öre. Efter någon timme återhämtade sig dock kurserna och vid 15.30 stod Stockholmsbörsen på plus 0,3 procent.

Även New York-börsen öppnade med sjunkande kurser. Efter några minuters handel hade Dow Jones index gått ned med 0,5 procent. 

Konsumentpriserna i USA steg med 2,1 procent på årsbasis i januari, jämfört med väntade 1,9 procent. Kärninflationen, där mat och energi räknas bort, ökade med 1,8 procent. Analytiker hade räknat med 1,7 procent.

Det var oro för högre inflation, och räntor, som bland annat fick börsen att darra förra veckan med kraftiga ras som följd. 

En högre inflation ökar sannolikheten att den amerikanska centralbanken Federal Reserve börjar höja räntan i ett snabbare tempo, vilket gör investeringar på börsen dyrare. Turbulensen förra veckan utlöstes efter statistik som visade att lönerna i USA steg snabbare än väntat. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.