Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Spanien kan bli ”finansiellt monster”

”Vem kommer att styra Spanien efter nästa val?” ”Angela Merkel.” Skämtteckningen om Tysklands förbundskansler vittnar om stämningen inför valet på söndag: krisen i eurozonen innebär att Spanien inte avgör sin framtid på egen hand.

I Spanien har det i praktiken redan rått kris i tre år, alltsedan en bostadsbubbla sprack och en lång serie med goda tillväxttal bröts. Nu når arbetslösheten 22 procent, bygg- och fastighetsbolag och regionala sparbanker har havererat och fler har osäkra fordringar. En bankakut liknande 90-talets svenska har föreslagits.

Dimensionerna är bara så mycket större i Spanien, som under de goda åren byggde lika många bostäder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien tillsammans. Dessutom tog regionerna, med långtgående självstyre, på sig stora satsningar.

Det är bakgrunden till tidningen El Mundos skämtteckning om Merkel. Krislösningar måste utgå från Madrid, men kreditgivarna utanför landet tar bra betalt för att låna ut. Spaniens regering har inget annat val än att hålla Angela Merkel i handen.

Under krisåren har socialistiska PSOE hållit i rodret, och det straffar sig. Högern är på väg mot sin största valseger sedan diktatorn Francisco Francos död 1975. Konservativa Partido Popular (PP) får i enkäter drygt 45 procent av väljarstödet mot 30 procent för socialistiska PSOE.

Men ingen av premiärministerkandidaterna, PP:s Mariano Rajoy och PSOE:s Alfredo Pérez Rubalcaba, lyckas förklara hur den svångremspolitik långivarna kräver ska gå att genomföra när kriströtta väljare vill något annat.

– Den här krisen slukar den som regerar, höger som vänster, för att styra i Europa har de senaste fyra åren inneburit att komma med dåliga nyheter, varje dag, till alla, säger statsvetarprofessorn Anton Losada vid universitetet i Santiago de Compostela till nyhetsbyrån AFP.

– Spanien har potential att bli ett stort finansiellt monster, befarar Nicholas Spiro, chef för konsultbyrån Spiro Sovereign Strategy, som tycker att landets ledande kombattanter har stuckit huvudet i sanden. Det går inte att ducka för lånebehovet, varnar Spiro:

– Bara under 2012 har staten ett refinansieringsbehov på 200 miljarder euro.

PP-ledaren Mariano Rajoy har även enligt andra bedömare gett vaga besked om vad han och hans parti vill göra för att rida ut stormen.

I en intervju i radiokanalen Onda Cero har Rubalcaba för sin del gjort klart vad en ny regeringschef först måste göra:

– Åka till Bryssel.

Krisen i Spanien

2008, efter ett långvarigt uppsving, sprack den spanska bostadsbubblan. På flera håll i landet vittnar nybyggda spökhus sedan dess om spekulation som slagit fel och låntagare som gett upp.

Krisen födde till och med en ny affärsidé: "el cobrador del frac", indrivaren i frack. Ett raffinerat sätt att pressa skuldsatta att betala för att slippa bli utskämda.

I maj 2010 sjösatte socialistregeringen ett krispaket, med inslag som fem procents lönesänkning för offentliganställda, frysta pensioner och höjd pensionsålder från 65 till 67.

Åtstramningarna födde en proteströrelse och stora demonstrationer. Nu tycks spanjorerna ha gett upp; en vecka före valet samlade demonstrationerna få deltagare.

Premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero har inga illusioner om omval. Han ställer inte upp i valet på söndag. (TT-AFP)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.