Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Spansk polis i razzia mot kinesisk storbank

Foto: Javier Soriano/AFP

Spansk finanspolis och antikorruptionsmyndigheter har slagit till mot den kinesiska storbanken ICBC:s spanska huvudkontor i Madrid och gripit vd:n. Misstanken gäller storskalig penningtvätt.

Fem personer ska ha gripits vid den husrannsakan som genomförts på den kinesiska stobanken ICBC:s huvudkontor på onsdagsmorgonen, skriver flera spanska tidningar.

Misstanken gäller penningtvätt i stor skala, det rör sig om 300 miljoner euro (cirka 3 miljarder kronor) som banken överfört till Kina, enligt beräkningar som myndigheterna gjort.

Enligt El Pais ska det handla om pengar som kommer från försäljningar vid olika marknader och basarer som banken systematiskt fört över till Kina för att tvättas. Varorna ska ha köpts upp runt om i Europa och sålts på marknaderna, men utan att nödvändiga skatter på försäljningen betalats.

En av de gripna vid onsdagens tillslag uppges vara Spanienchefen för den kinesiska banken.

Under 2015 greps ett 30-tal personer i en liknande aktion.

Källor inom de spanska myndigheterna hävdar att man misstänker att det finns en organisation med förgreningar i banken som ägnar sig åt penningtvätt.

ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) räknas som en av världens största banker, den största rentav, mätt i ekonomiska tillgångar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.