Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spant-lage-infor-toppmote-mellan-kina-och-eu/

Ekonomi

Spänt läge inför toppmöte mellan Kina och EU

EU och Kina möts i Bryssel på tisdag för toppmöte. Bild från en tidigare presskonferens med Kinas utrikesminister Wang Yi och EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Foto: Zhang Cheng/TT

Större misstänksamhet än på länge präglar stämningen när EU och Kina håller toppmöte i Bryssel på tisdagen. Inför mötet har EU för första gången kallat Kina för en rival. Största oenigheten handlar om handelsfrågor.

Rätta artikel

Handel, femte generationens mobiltelefoni, mänskliga rättigheter och Kinas jättesatsning på en ny sidenväg. Det saknas inte trätoämnen när EU och Kina har toppmöte i Bryssel på tisdag. 

I förhandlingarna inför mötet har meningsskiljaktigheterna varit så stora att det är tveksamt om de två makterna kommer att kunna presentera någon gemensam slutdeklaration, vilket är brukligt efter toppmöten. 

Allra störst är oenigheten på handelsområdet. Liksom USA anklagar EU Kina för att inte öppna upp sin marknad i tillräckligt hög grad för utländska företag. Därutöver är EU, liksom Donald Trump, trötta på att Kina konkurrerar med företag som får statsstöd.

En diplomatkälla säger till DN att flera länder tvekar att skriva under någon slutdeklaration om den inte visar att Kina ämnar göra konkreta framsteg.

Att EU-kommissionen någon månad innan mötet lade fram ”en strategisk vision” där Kina för första gången utmålas som ”systemisk rival” visar på att EU har börjat inta en mer avvaktande hållning till världens näst största ekonomi. Visserligen kallas Kina fortfarande även för en samarbetspartner. Men de nya ordvalen visar på en ökad misstänksamhet. 

Särskilt Tyskland och Frankrike har ändrat tonläge gentemot Kina. Någon enhetligt EU-linje finns dock inte. Flera länder i öst har ingått nära samarbeten med Kina och nyligen skrev Italien som första G7-land under en avtalsförklaring om att delta i Kinas mastodontsatsning, den nya Sidenvägen. 

Ytterligare ett känsligt ämne på mötet är utbyggnaden av den femte generationens mobilnät, 5G. USA har förbjudit den kinesiska telekomjätten Huawei från att delta i de amerikanska upphandlingarna om 5G med motiveringen att man misstänker att företaget genom sina nätverk spionerar. Nya Zeeland och Australien har gått samma väg. 

EU har ännu inte antagit någon gemensam strategi. Däremot beslutades nyligen att EU-länderna måste dela med sig av information om säkerhetsrisker i 5G-systemen innan slutet av året. En åtgärd som är riktad mot Huawei. 

Det finns också anklagelser inom EU om att Kina försöker splittra unionen genom att hellre förhandla med enskilda stater och gärna investera i länder som har sämre ekonomi, som de östeuropeiska. Detta förnekas dock av den kinesiska premiärministern Li Keqiang, som kommer företräda Kina vid toppmötet i Bryssel, i en debattartikel i tyska Handelsblatt. Li Keqiang hävdar att Kina vill ha stödjer den europeiska integrationen och vill se ett enat Europa. 

För Kina är det en viktig inrikespolitisk signal att komma hem med något positivt från EU-toppmötet. Även i det pågående handelskriget med USA kan det vara viktigt för Kina att visa framsteg i relationen med EU, som är Kinas största handelspartner.