Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Spara tusentals kronor på rätt hundfoder

Upp till 10.000 kronor om året kan hundfodret kosta. Men det finns bra produkter för en tredje­del av priset, visar Test­faktas test.

En hund får ofta samma torrfoder år ut och år in. Därför är det viktigt att maten innehåller alla näringsämnen som hunden behöver. Testfakta lät analysera innehållet i sju fabrikat och därefter fick hundfoderexperten Øystein Ahlstrøm, docent vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, titta på resultaten.

– Den största skillnaden är att lågprisfodren har en större andel kolhydrater och mindre fett. Det behöver inte vara ett problem så länge näringsinnehållet är bra, säger han.

Testet visar dock att de två billigaste produkterna, från Ica och Coop, saknar fettsyrorna DHA och EPA. Dessa fyller viktiga funktioner för bland annat hjärnans utveckling och inlärningsförmågan, men kan även ha betydelse för hud och päls.

I övrigt följer alla testade produkter rekommendationerna, med ett par undantag. Mest anmärkningsvärd är bristen på mineralen selen i det dyra hundfodret från Purina. Selen är en viktig antioxidant som bland annat reducerar risken för cancer.

På Nestlé som säljer Purina är man förvånade över resultaten.

– Vi tillsätter 0,12 milligram selen per kilo i fodret och resten ska komma från råvaran. Våra interna analyser visar att vi uppfyller rekommendationerna, säger Terkel Due, kvalitetsansvarig för Nestlé Norden.

Är det då värt att lägga pengar på dyra hundfoder? Nej, visar Test­faktas test. Med undantag för de två billigaste produkterna i jämförelsen ger alla en tillräckligt näringsrik kost till din hund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.