Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sparande-kan-halvera-elpriset-i-sodra-sverige/

EKONOMI

Sparande kan halvera elpriset i södra Sverige

1 min 29 sek. Dagens Nyheters Carl Johan von Seth reder ut varför elpriserna är så höga.

Om EU-länderna minskar sin elförbrukning med tio procent skulle det kunna halvera priset i södra Sverige, enligt en ny rapport.

– Det gör nytta på tre sätt: Du sparar pengar, klimat och gör en solidaritetshandling för Ukraina, säger Markus Wråke, vd för Energiforsk.

Forskningsföretaget Energiforsk - som ägs av bland annat energibranschen och Svenska kraftnät - har undersökt hur EU-kommissionens förslag i förra veckan om tio procents elsparande skulle slå på priserna i södra Sverige.

Rapporten heter ”Lowering prices in a hurry”, en av författarna är Energiforsks vd Markus Wråke.

– Den dåliga nyheten framöver är att vi kan få uppemot dubbla elpriset i södra Sverige i vinter jämfört med hittills i år. Den goda är att det går att hålla emot genom att spara. 10 procents minskad förbrukning i EU innebär 1:70 kronor per kilowattimme mindre för dem i elområde 3 och 4 jämfört med om ingenting görs.

Bild 1 av 2
Foto: Jini Sofia

I rapporten har forskarna simulerat olika scenarier, bland annat när det gäller väderlek, vind, att Ringhals 4 öppnar som planerat i januari och att terminspriserna på gas är sjunkande. Resultatet: Den som har eluppvärmning för 20 000 kWh i södra Sverige per år sparar 4 000 kronor per månad bara på det sänkta elpriset.

Det vore väl en bra sak för en tillträdande regeringen att lyfta frågan och att uppmana myndigheter, företag och hushåll att spara el. Här går att lära av pandemin, genom att utfärda tydliga rekommendationer

En annan slutsats är att det också skulle göra nytta om bara Sverige sparade el samtidigt som EU fortsätter som vanligt – fem procents neddragning skulle innebära 40 öre mindre per kilowattimme. Ett annat sätt att minska priserna är att dra igång alla oljeeldade pannor som finns. Det ger inte lika bra effekt och leder till ökade utsläpp.

– Om du drar ner på användningen sparar du själv pengar, Sverige kan exportera mer grön el till andra länder och du gör en solidaritetshandling med Ukraina, eftersom det blir mindre pengar till Rysslands krigskassa, säger Markus Wråke.

Rapportförfattarna påpekar att det inte går att spara sig till en klimatomställning. Sverige behöver bygga mer fossilfri elproduktion, förbättra överföringen från norr till söder och bli effektivare på att utnyttja vår energi. Men sparande kan göra nytta snabbt:

– Det vore väl en bra sak för en tillträdande regeringen att lyfta frågan och att uppmana myndigheter, företag och hushåll att spara el. Här går att lära av pandemin, genom att utfärda tydliga rekommendationer, säger han.

Ute i Europa har det hittills varit betydligt mer ”peka-med-hela-handen” än i Sverige, men där finns också ett större beroende av den ryska gasen. I Tyskland får inte kontor vara varmare än 19 grader, i Frankrike stängs varmvattnet till handtvätt av i offentliga byggnader och i Spanien ska ljusen i skyltfönster vara släckta efter klockan 22.

Den avgående energiministern Khashayar Farmanbar (S) har sagt åt svenska myndigheter att börja spara och Markus Wråke pekar på att vi inte har ”någon tradition av tvång”.

– Fokus har varit avregleringen och att låta priset styra. Men man ska komma ihåg att det finns ett ganska stort glapp mellan det vi gör i dag, alltså nästan inget, och olika förbud.

Varför har vi inte sparat mer under åren?

– Vi har haft så billig el under lång tid, det har inte funnits behov av att byta fönster, sänka temperaturen eller tvätta på natten - men så spelar psykologin in också. Jag tror att många ser på el ungefär som rinnande vatten - i ett civiliserat samhälle ska det bara finnas utan att vi tänker på det. Ingen ska med pekpinnar tala om att jag duschar för varmt!

https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-satter-press-pa-myndigheterna-att-spara-el/

Elprisutveckling i elområde 3

Priserna är tremånaders rullande genomsnitt från elbörsen Nordpool. Simuleringen är forskarnas "bästa gissning" när det gäller bland annat temperatur, vind och långsiktiga gaspriser.

Elprisutveckling i elområde 3
Grafik: DN Källa: Energiforsk

Så mycket skulle elsparande sänka elpriset i södra Sverige

Simulering av priset på elbörsen* i södra Sverige (elområde 3 och 4) vid olika besparingsnivåer i EU. Simuleringen förutsätter bland annat att kärnkraften i Sverige och Frankrike kommer igång för fullt i vinter igen.

Så mycket skulle elsparande sänka elpriset i södra Sverige
Grafik: DN Källa: Energiforsk *Exklusive moms, skatt och avgifter

Ämnen i artikeln

Elpriset
Sydsverige
Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt