Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 00:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sparandet-som-vaxt-snabbast/

Ekonomi

Sparandet som växt snabbast

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sparare i aktiefonder har glada dagar just nu. Den senaste månaden har de flesta marknader gett rejäla plus på kontona, visar DN:s fondreporter Hasse Erikssons trendgenomgång. Som sparare gäller det också att tänka på att risken för nedgångar ökar när kurserna stigit snabbt.

Hasse Eriksson
Rätta artikel

De stora vinnarna den senaste månaden finns hos de tre stora tillväxtmarknaderna Ryssland, Kina och Brasilien. Här har fonderna stigit kring 20 procent på en månad, enligt analysföretaget Morningstar. Historiken för de här tre länderna skiljer sig dock lite.

För Ryssland och Brasilien handlar det om två kategorier där spararna tvingats notera kraftiga minus under längre perioder och att den trenden nu vänts för tillfället. Brasilien väger också tungt i Latinamerikafonder som gått upp 12 procent på en månad.

För Kina handlar det om en längre uppgång. På ett år har Kinafonderna stigit med 80 procent i genomsnitt vilket är mycket hög avkastning under en så kort period. Därmed ökar också risken för bakslag.

För tio år sedan steg värdet på tillväxtmarknadsfonder extremt och svenskarna hakade på den trenden. Efter nedgångar har svenskarna dragit ned på sparande i dessa marknader på senare år.

Svenskarna har mest placerat i Sverigefonder, globalfonder och fonder som blandar de här marknaderna. Där ligger uppgången på 5– 6 procent för genomsnittsfonderna vilket är en stark siffra för en månad.

Här har uppgångarna varit mycket starka i över 3 år och frågan många ställer är om börskurserna är övervärderade och om det finns risk för kraftiga börsras. Något säkert svar finns inte men den kraftiga uppgången gör att sparare bör vara medveten om risken om man funderar på att investera större summor på en gång i aktiefonder.

Den som har ett månadssparande kan dock vara lugn och fortsätta med det. Poängen med regelbundet sparande är att man köper andelar både i upp- och nedgång.

De enda minussiffrorna för aktiefonder den senaste månaden hittar man bland smalare kategorier som Vietnam och Pakistan där fonderna tappat i värde med 3 – 4 procent. Det finns några enstaka fonder för de här marknaderna men svenskarnas sparande är högst marginellt på de marknaderna.

Svenskarna har också mycket pengar i blandfonder, som mixar investeringar i aktier och räntor vilket innebär en lägre risk. De har stigit med knappt 4 procent i genomsnitt.