Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sparare tappar tusenlappar

Många svenskar anlitar rådgivare för att få hjälp med sina PPM-fonder. Det har varit en dålig affär som inneburit många tusenlappar i sämre avkastning de senaste två åren jämfört med det statliga icke-valsalternativet, visar DN:s granskning.

Över 700.000 svenskar har sina premiepensionspengar placerade hos fonder som tillhör olika rådgivningsföretag. Tidigare har det varit svårt att syna hur rådgivarna lyckats sköta spararnas pensionspengar. Men nya regler har gjort att rådgivarna har tvingats starta egna fonder i premiepensionssystemet, eller PPM som det brukar kallas. Det har gjort det möjligt att jämföra deras resultat.

För ett år sedan granskade DN hur rådgivarnas fonder klarat sig under tolv månader jämfört med AP7 Aktiefond. Det är den dominerande byggstenen i det statliga alternativet AP7 Såfa där de som inte gjort något aktivt val får sitt kapital placerat. Då hade bara 1 av 40 råd­givarfonder lyckats nå en avkastning i nivå med AP7 Aktiefond.

– När ytterligare ett år har gått har det statliga alternativet dragit ifrån rejält. De senaste två åren har AP7 Aktiefond gett ett plus på över 63 procent. De av rådgivarnas 50 fonder som kommit närmast har ett plus kring 40 procent. För många fonder är avkastningen ännu lägre, visar en specialkörning som Pensionsmyndigheten har gjort åt DN.

En sparare som hade 92.000 kronor på premiepensionskontot i det statliga alternativet för två år sedan har i dag 150.000 kronor på kontot. Den sparare som har anlitat den bästa rådgivningsfonden har bara 130.000 kronor. En skillnad på 20.000 kronor. I många fall är skillnaderna ännu större.

Det finns flera förklaringar till de stora skillnaderna. En är att den starka utvecklingen på de flesta av världens börser har passat AP7 Aktiefond mycket bra. Fonden har en speciell förvaltningsteknik med en hävstång som ger en extra skjuts uppåt när aktiekurserna stiger. Tekniken innebär också en ökad risk vid nedgångar.

Rådgivarnas fonder är också betydligt dyrare än det statliga alternativet vilket trycker ned avkastningen. Den årliga förvaltningsavgiften för AP7 Aktiefond är 0,12 procent medan den ligger på 0,7 procent i genomsnitt för rådgivarnas fonder, enligt Pensionsmyndigheten.

Till det ska läggas att många av alternativen är fonder som placerar i andra fonder vilket ökar på avgifterna ytterligare. Flera fonder har också prestationsbaserade avgifter som också höjer prislappen.

Några av bolagen tar också ut en extra årlig avgift på 500– 900 kronor som motiveras med att extra tjänster som rådgivning och efter­levandeskydd ingår.

En ytterligare faktor till skillnaderna är att många av rådgivarnas fonder blandar aktier och räntor vilket gör att de inte kan mäta sig med en aktiefond. Det är därför inte helt rättvist att jämföra en blandfond med en aktiefond, men för en pensionssparare som ska spara under många år finns det en risk att för lite aktier ger sämre resultat.

I undersökningen är inte den rabatt medräknad som fondbolag måste ge till spararna. Det innebär att avkastningen för rådgivarnas fonder i praktiken kan vara något högre än vad som anges i grafiken.

Fakta. Så byter du fonder

Byta fonder i premie­pensionssystemet kan göras på Pensionsmyndighetens hemsida eller med blankett. Byte på hemsidan kräver e-legitimation. Det går alltid att välja tillbaka till det statliga alternativet AP7 Såfa.

Den som vill läm­na en rådgivare bör kontrollera vad som gäller för att säga upp tjänsten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.