Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Spararna flyr aktiefonder

Oron på börser har lett till att svenskarna lämnar aktiefonder och väljer korta räntefonder med dålig ränta i stället.

När det blir oroligt på aktiemarknaderna brukar många sparare välja att lämna de mer riskfylda kategorierna mot säkrare hamnar. Februari var inget undantag visar ny statistik från Fondbolagens förening.

Nettosparandet, insättningar minus uttag, för aktiefonder landade på minus 3,7 miljarder kronor. Samtidigt ökade nettosparandet i korta räntefonder med nästan 5 miljarder.

– Fondspararna uppvisade en fortsatt försiktig inställning till aktiemarknaden under februari månad, vilket resulterade i att penningmarknadsfonder, trots det låga ränteläget, fick störst nettoinflöden, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

Korta räntefonder brukar jämställas med att spara på ett bankkonto. Men faktum är att kategorin i genomsnitt visat minusavkastning. Det senaste halvåret har fonderna i genomsnitt backat med 0,3 procent.

För aktiefonder var det främst USA-fonder och fonder som blandar svenska och globala aktier som spararna valde bort. För USA-fonder visade nettosparandet ett minus på drygt 1,8 miljarder kronor och för Sverige/Global-fonder var minuset nästan 1,4 miljarder kronor.

Globalfonder håller dock spararna fast vid. Här visade nettoflödet ett plus på nästan 2 miljarder kronor.

Övriga aktiefonder visade minus i mindre omfattningar. Undantaget var Ryssland som hade ett marginellt plus på 27 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.