Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Spararnas pengar i Allra blir låsta

Sparare i Allra tvingas nu se hur deras pensionspengar är låsta medan den rättsliga processen pågår mot bolaget.

När pengarna är tillgängliga är högst oklart.

Det finns dessutom en risk för att sparare kan förlora en del av sina investeringar.

– Det finns alltid den risken. Vi vet ännu inte i dagsläget hur det blir men det har gjorts bedömningen att det troligtvis är säljbara innehav. I Falcon-ärendet var det däremot tveksamma investeringar där det faktiskt inte fanns något värde i vissa innehav, säger Monica Zetterwall, pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten, till TT.

Det var i går som Pensionsmyndigheten meddelade att man kastar ut Allra från premiepensionens fondtorg och polisanmäler bolaget. Allra kontrade dock genast med att överklaga beslutet till såväl förvaltnings- som allmän domstol.

Konsekvensen för de 102.000 spararna som har totalt 16 miljarder kronor i Allra blir att pengarna tas "som gisslan" och är låsta under tiden som den rättsliga processen pågår mellan Allra och pensionsmyndigheten.

– Pensionsspararnas konto är låst och det går inte att flytta pengarna. Däremot kan man redan nu gå in och lägga en order om en specifik fond men vi kommer inte kunna flytta dem förrän försäljningen har skett, säger Monica Zetterwall.

TT: Hur lång tid kan det ta?

– Jättesvårt att säga. I vissa fall kan det ta tid, eftersom avvecklingen av innehavet kan behöva ske successivt för spararnas bästa.

Allras nya styrelseordförande Gunnar Axén sade i går i en intervju med TT att man hoppas kunna stoppa betalningen till Pensionsmyndigheten: "Vi begär att verkställigheten stoppas, vi vill få saken prövad".

Ett europeiskt regelverk inom fondhandel, UCITS, ger dock alltid andelsägarna rätt att sälja och beslutet går heller inte att överklaga.

– Allra är i sin fulla rätt att överklaga men kan inte stoppa säljordern. Skulle de vägra att sälja är det djupt olyckligt för spararna eftersom det kommer försena både för oss att få in pengarna och sedan sätta in dessa på spararnas konto, säger Monica Zetterwall.

För pensionssparare med placeringar i Allras fonder finns det dock inte så mycket att göra i dagsläget, säger Monica Zetterwall.

– Det är bara att sitta och vänta så agerar Pensionsmyndigheten på det sätt som är möjligt för att innehaven i dessa fonder ska komma tillbaka.

Sparare i Allra tvingas nu se hur deras pensionspengar är låsta medan den rättsliga processen pågår mot bolaget. Arkivbild.

Jonas Ekströmer/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.