Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sparekonomen-det-galler-att-ha-koll-pa-ekonomin-om-man-bor-i-kollektiv/

Din ekonomi

Sparekonomen: Det gäller att ha koll på ekonomin om man bor i kollektiv

För att få mer fritid och jobba mindre väljer vissa att bo i kollektiv.
För att få mer fritid och jobba mindre väljer vissa att bo i kollektiv. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Minskade kostnader gör det möjligt att arbeta mindre och få mer fritid - en tanke som tycks locka allt fler. Men det gäller att ha koll på ekonomin, menar Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

– Vi lever absolut i en tid då många strävar efter friheten att styra över sin tid, säger hon.

– För vissa handlar det om att sätta undan en så stor del av sin inkomst att man helt eller delvis kan sluta arbeta. För andra kan det vara att gå i pension några år tidigare för att resa eller få mer tid med sina barnbarn.

Det finns många fördelar med att bo i kollektiv, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Med ett kollektiv kan man många gånger få mer boyta för sina pengar. Utöver de sociala och ekonomiska fördelarna öppnar det upp en väg för dem som inte kan köpa sitt boende eller betala dyra hyror, säger Shoka Åhrman.

Att använda sitt boende som ett sätt att bli självförsörjande eller få en extra inkomstkälla är absolut ett alternativ

Att låna saker av varandra, som de i kollektivet Yllestad miniby gör, är också praktiskt av flera skäl.

– Det bidrar till att man kan leva mer klimatsmart och minska ytterligare på vissa utgifter.

För den som redan äger ett boende är det inte särskilt svårt att starta ett kollektiv. Det gäller bara att ha koll på de totala kostnaderna och fördela dem rättvist. Hemförsäkringen är också viktig att se över.

– Man bör kolla med försäkringsbolaget vad som gäller, så att man inte utgår från att en försäkring gäller för alla som bor i kollektivet, säger Shoka Åhrman.

Shoka Åhrman tycker det är spännande med olika levnadssätt och menar att det går att trygga ekonomin – det gäller bara att ha koll.
Shoka Åhrman tycker det är spännande med olika levnadssätt och menar att det går att trygga ekonomin – det gäller bara att ha koll. Foto: Dan Coleman

Att helt undvika utgifter är förstås svårt. Därför lockas många som vill ha en ”fri” livsstil av att hitta andra inkomster. Ett alternativ är avkastning på kapital, ett annat sätt att, som Andreas Eriksson, ta in hyror.

– Att använda sitt boende som ett sätt att bli självförsörjande eller få en extra inkomstkälla är absolut ett alternativ, eftersom boendekostnaden procentuellt sett är en stor utgift för många.

Däremot är det skillnad på sådana intäkter och att arbeta och betala skatt.

– Det är via skatten du tjänar till den allmänna pensionen och samma sak gäller egentligen avtalspensionen, det vill säga den som arbetsgivaren betalar. Om man inte är anställd lägger det ansvar på individen att känna till vikten av eget sparande.

Om man ändå vill leva så, hur säkrar man en trygg ekonomi både nu och i framtiden?

– Det är alltid viktigt att ha en buffert och ett långsiktigt sparande. Det är bra om man av någon anledning inte längre kan eller vill leva på samma sätt i framtiden. Ofta kommer man långt med några hundralappar i månaden.

Läs mer: Livet i kollektivet minskar kostnaderna – de klarar sig utan att jobba

Ämnen i artikeln

Din ekonomi
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt