Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sparekonomen-efter-ecbs-besked-bind-inte-bolanet/

Ekonomi

Sparekonomen efter ECB:s besked: Bind inte bolånet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Europeiska centralbanken (ECB) sänkte som väntat inlåningsräntan. Det är ytterligare en anledning för svenska låntagare att inte binda sina boräntor, enligt sparekonomen Frida Bratt. 

Redan vid Riksbankens senaste besked om oförändrad reporänta förra veckan gick några av de stora bankernas ekonomer ut och rådde kunder att låsa sina bolåneräntor. 

Bland annat Nordeas Ingela Gabrielsson Twittrade ut budskapet: ”Läge att binda sina bolån om du ska bo kvar och vill sova lugnt”. 

Men Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är av motsatt åsikt. Och ECB:s besked på torsdagseftermiddagen tycker hon är ett ännu tydligare tecken på att det inte finns skäl för oro kring bolånen än så länge. 

– Jag tror inte riksbanken kommer att lyckas höja räntan, och lyckas de ändå så blir det möjligen en höjning och sedan blir det inte så mycket mer. Beskedet från ECB i dag är en av anledningarna, säger Frida Bratt. 

Hon tror bolåneräntorna kommer vara fortsatt låga en lång tid framöver. Dels med anledning av centralbankernas räntor, men också sett till den ökande konkurrensen på bolånemarknaden i Sverige. 

Uppstickarna som tidigare beskrevs som ett hot mot storbankerna har inte lyckats ta upp konkurrensen på allvar än. Däremot har andra etablerade banker börjat ta andelar av storbankerna. 

– Den typen av aktörer som Danske Bank, Länsförsäkringar, SBAB och Skandia har en uttalad ambition att ta marknadsandelar från de här fyra stora och det har de börjat göra. Det ser man både på andel av nyutlåningen och i storbankernas rapporter, säger Frida Bratt. 

Inte ens om banken erbjuder en bunden ränta som är lägre än den rörliga är det lönt att gå med på det, menar hon. 

– Man får betala ungefär samma som den rörliga ändå, och man förlorar möjligheten att utnyttja konkurrenssituationen och ställa bankerna mot varandra, säger Bratt. 

Är man ändå orolig för framtida höjningar är det bättre att ta höjd för det genom att sätta av mellanskillnaden mellan rörlig och bunden ränta i en buffert, i ett sparkonto till exempel. 

– Då betalar du i alla fall inte till banken. Eller så kan du passa på att amortera mer nu när du kanske lite mer pengar över. Men bind inte till banken, säger Frida Bratt. 

Carl Johan von Seth: Därför sjösätts jättestimulanser för euroländerna