Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sparekonomen: ”Troligt att SAS köper tillbaka preferensaktier”

SAS föreslagna nyemission kan få konsekvenser för aktieägarna. Nordnets sparekonom Joakim Bornold ger tips på vad man som ägare ska tänka på.

Flygbolaget SAS planer på att emittera upp till 66 miljoner stamaktier skulle späda ut ägandet med 20 procent. När handeln öppnade på fredagen föll aktien med 7 procent. Joakim Bornold råder aktieägarna att fundera på konsekvenserna.

– Det innebär att man nu sannolikt får ta ställning till om man ska delta i en nyemission eller inte. Det blir en ganska rejäl utspädning om man väljer att fullfölja den här emissionen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Utspädning innebär att i samband med en nyemission ökar antalet aktier. De som inte är med i nyemissionen får se sin andel av bolaget minska.

För att förbättra den ekonomiska situationen tror Joakim Bornold att SAS också kommer att välja att köpa tillbaka sina dyrare preferensaktier från ägarna.

– Vi får se om SAS kanske tänker lösa preferensaktierna. Det är troligt då det kostar ganska mycket pengar för SAS. Om man tar in kapital för att få ner lånekostnader, så tror jag att man kommer att lösa in preferensaktien om det är möjligt, säger han.

Ägandet blir den verkligt stora frågan, anser han.

– Det är spännande förstås. Svenska staten kommer inte att gå in i emissionen och teckna sin del, så den delen är till salu även om de kommer att hålla på det tills allt är klart. Frågan är, vem ska bli storägare i SAS? Någon ska köpa de här aktierna och någon ska delta i emissionen, säger Joakim Bornold.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.