Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sparkad bloggare i ny strid mot arbetsgivaren

Lennart Eriksson, som i förra veckan avskedades från Migrationsverket, har än en gång stämt verket.

Migrationsverket har förlorat ett tidigare mål där Eriksson flyttades från sin chefspost till en lägre befattning - för sina åsikters skull.

Lennart Eriksson vann i höstas en strid om en ogiltig omplacering från en chefsbefattning till en lägre post som beslutsfattare. När han kom tillbaka från julledigheten hade han dock avskedats även från denna tjänst. Och nu tar han och hans advokat strid med verket igen.

- Vi har lämnat in en stämningsansökan, säger han.

Lennart Eriksson har på sin hemsida och i sin blogg under flera år tagit tydlig ställning för Israel och mot palestinska Hamas som han ser som en terrororganisation.

Under 2007 fick Lennart Eriksson en ny chef. Denne menade att Erikssons åsikter som offentliggjordes på bloggen skadade förtroendet för Migrationsverket.

Av fem punkter där chefen motiverade sitt agerande handlar de första tre om Lennart Erikssons åsikter. Förutom stödet till Israel var det Erikssons beundran för den amerikanska generalen Pattons ledarstil som störde chefen. Pattons påstådda ordervägran under andra världskriget togs som intäkt för att Eriksson kunde brista i lojalitet mot sina överordnade.
Erikssons möjligheter att genomföra förändringar på sin enhet skulle dessutom begränsas av "hans behov av att offentligt ge uttryck för sina privata åsikter", skriver chefen.

De två övriga punkterna handlar om att ett par personer ansett att Eriksson inte var lämplig som chef och att Erikssons chef tycker att han är "oresonlig".

Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson hävdar trots det att Eriksson inte omplacerades på grund av sina åsikter.

- Det beror inte hans åsikter utan på hans bristande förmåga att vara chef, säger han.
Eliasson hänvisar bland annat till en rapport om arbetsmiljön på Erikssons enhet 2003. Den visade att hälften av de anställda var missnöjda med Eriksson som chef. Lennart Eriksson medger att han kritiserades 2003, när han var ny som chef på en enhet som hade problem. Han menar att den undersökningen är överspelad vid det här laget. Han fick fortsatt förtroende som chef, tidvis för två enheter.

- Min dåvarande chef satte också in mig som sin ersättare under sin semester 2006, säger han.

Dan Eliasson säger att det ska råda en "omfattande åsiktsfrihet" inom en statlig myndighet.

- Däremot när det gäller att torgföra väldigt kontroversiella synpunkter ska man nog fundera både en och annan gång, säger han.

- Men en person som torgför vanliga politiska åsikter även i kontroversiella frågor - jag har inga som helst problem med det.

Är det okej att demonstrera för Palestina och mot Israel om man är chef på Migrationsverket?

- Ja, det tycker jag. Och vice versa.

Du har inga synpunkter på Lennart Erikssons hemsida eller hans blogg?

- Nej.

Skälet till att det ändå var Lennart Erikssons åsikter som användes mot honom, också i tingsrätten, kan inte Eliasson ge svar på.

Arbetsgivare kan köpa sig fri

En arbetsgivare som har förlorat en tvist om en uppsägning eller ett avskedande i Arbetsdomstolen behöver inte återanställa arbetstagaren om han betalar ett skadestånd. Det finns en prislista i lagen om anställningsskydd, paragraf 39, som talar om vad det kostar att köpa sig fri.

Hur stort skadeståndet blir beror på hur länge arbetstagaren varit anställd. Den som har varit anställd mindre än 5 år får 16 månadslöner, 5–10 års anställning ger 24 månadslöner och en person som varit anställd i minst 10 år får 32 månadslöner.

Från fackligt håll har prislistan kritiserats hårt genom åren. Det anses skamligt att arbetsgivaren på detta sätt kan köpa sig fri från sitt ansvar fast domstolen har funnit att han har felat. Å andra sidan kan man fråga sig hur klimatet på arbetsplatsen blir om en anställd biter sig fast vid jobbet efter en bitter konflikt.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.