Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Spekulanter gör miljoner på nybyggen

Foto: Bertil Ericson / TT

Experter varnar för att spekulation på bostadsmarknaden leda till en bokrasch. I Stockholmsförorten Älvsjö säljer 10–15 procent av köparna till ett populärt nybygge sina kontrakt – innan de har flyttat in. Vinsten på spekulationsaffären: 1 miljon kronor.

Som DN har rapporterat varnar fastighetsprofessorn vid KTH, Stellan Lundström, för en tilltagande spekulation på Stockholms bostadsmarknad, en utveckling som om den fortsätter kan orsaka en krasch.

DN kan nu visa exempel på vad fastighetsprofessorn varnar för och som bekräftas av Martin Arkad, vd för fastighetsbolaget Järntorget. Enligt Martin Arkad utgör inslaget av bostadsspekulanter i Järntorgets nyproduktion i Älvsjö 10 till 15 procent. 

– Andra bolag har betydligt större andel, någonstans mellan 20 och 30 procent, säger han.

När Järntorget gick ut med sina 95 nya bostadsrätter i Älvsjö söder om Stockholm City förra året sattes kvadratmeterpriset vid försäljningen till 40.000–41.000 kronor. I dag säljs samma lägenheter av ett antal köpare för 53.000–55.000 kronor kvadraten.

– Vi valde att lägga oss något över marknadspriset som då låg på runt 38.000 kronor. I januari formligen exploderade bostadspriserna på marknaden och det är den uppgången som spekulanterna dragit nytta av, konstaterar Martin Arkad.

Den som tecknade sig för en av Järntorgets lägenheter på 100 kvadrat kan nu, när det är dags för inflyttning, räkna hem en vinst på minst 1 miljon kronor. Personerna hade redan innan de tecknat sig för lägenheterna bestämt sig för att inte flytta in utan att spekulera på en fortsatt uppgång av bostadspriserna.

– Det finns säljare som ville ha visning och försäljning redan innan inflyttning men det har vi inte accepterat. Först när upplåtelseavtalet är undertecknat är det möjligt, säger Martin Arkad.

Även Skanska bekräftar att det sker spekulationsköp i deras nybyggnadsprojekt.

– Vi har sett sådana inslag; att den som köper inte har haft för avsikt att bo där, säger Edvard Lind, presschef på Skanska till DN.

– Det är inget vi vill ha, vi vill ju ha stabila bostadsrättsföreningar. Om vi misstänker att det är spekulation säger vi nej till köparen, tillägger han.

Däremot har Skanska ingen uppgift på hur stor andel av köpen av bostadsrätter under produktion som skulle kunna vara spekulation.

– Men vi sprider ut försäljningen över tiden, en del säljs närmare inflyttningsdatum, säger Lind.

Skanska tillåter inte visning av lägenheten innan köparen fått tillträde till den.

– Du får inte heller sälja förhandsavtalet, säger Edvard Lind

De senaste årens prisstegringar på bostäder, framför allt i Stockholm kan liknas vid en hysterisk börsuppgång. När nybyggda bostadsrätter köps och säljs innan någon ens flyttat in i dem – då har vi en farlig utveckling, anser KTH-professorn Stellan Lundström.

Enligt Martin Arkad är grundproblemet att det inte finns någon samordning mellan byggbolagen när köpare tecknar sig för nyproduktion. Köpare kan gå runt till flera bolag och skaffa sig lägenheter där den enda avsikten är dessa ska säljas när det är dags för inflyttning.

– Det kan liknas vid ett pyramidspel, det går så länge priserna stiger, säger han.

Läs mer.Bostadspriser

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.