Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Spekulation bakom rekordnivåer för bitcoin

Rekordnivåer för nya valutan bitcoin.
Rekordnivåer för nya valutan bitcoin. Other: imago/STPP

Bitcoin har rusat i värde och nått nya toppnivåer. Samtidigt pekar experter på att det är viktigt framöver att de stora ekonomierna gör klart vad som gäller juridiskt för den digitala valutan.

På måndagen kostade en bitcoin mer än 4.000 dollar, motsvarande nästan 32.500 kronor, enligt enligt kryptovärderingssajten CryptoCurrency Market Capitalizations.  Det innebär en uppgång med över 30 procent sedan förra veckan.

Johan Javeus, chefstrateg på SEB, har de senaste åren följt utvecklingen för digitala valutor, eller kryptovalutor som det också kallas. Han tycker inte att prisökningen är oväntad eftersom perioder av snabba kursrusningar är mer regel än undantag för kryptovalutor.

– Nästan alla pratar om bitcoin som en valuta, alltså något som ska vara ett transaktionsmedel. Men i dag är bitcoin någonting som de flesta köper som en investering i förhoppning att värdet ska öka, säger Johan Javeus.

Läs mer: Brittisk storbank öppnar för digitala valutor

Men han ser orosmoln för kryptovalutor. Framför allt är det hur lagstiftarna ska välja att se på bitcoin och de regleringar som förr eller senare måste införas om kryptovalutor i framtiden ska få en större spridning. I till exempel Kina är det förbjudet att använda bitcoin som betalningsmedel medan det numera är tillåtet i Japan.

– Att stora tongivande ekonomier rätar ut de frågetecken som fortfarande finns kring kryptovalutornas legala status är viktigt, säger Johan Javeus.

Samtidigt med den senaste kursuppgången har en ny variant av valutan skapats med namnet bitcoin cash. Det har gjorts för att kunna erbjuda effektivare transaktioner med valutan än tidigare.

– Att man hittar sätt att öka transaktionshastigheten för bitcoinbetalningar är positivt för framtiden och ett måste om bitcoin ska kunna bli en valuta, säger Johan Javeus.

Även på olika plattformar där valutan handlas har intresset märkts av och påverkats av den nya varianten.

– Viss osäkerhet har försvunnit från marknaden. Många köpare har väntat på vad som ska hända med transaktionshastigheten och de har nu lugnats, säger Frank Schuil, vd på handelsplattformen Safello.

– I samband med uppdelningen fick bitcoinägarna samma summa i bitcoin cash och passade då på att sälja av bitcoin cash för att i stället köpa mer bitcoin, säger han.

Kursen på bitcoin cash ligger dock betydligt lägre än för originalet. På måndagen handlas den för 312 dollar, motsvarande drygt 2.500 kronor.

Även Frank Schuil pekar på betydelsen av att det klarläggs vad bitcoin är. Han nämner som exempel att den amerikanska finansinspektionen, SEC, i slutet av juli i år publicerade en rapport där de försökte definiera vad en kryptovaluta är.

– SEC gav väldigt tydliga riktlinjer och det verkar som att de inte är ute efter att straffa personer som sysslar med bitcoins. De konstaterade att vissa kryptovalutor kan ses som värdepapper medan andra är valutor. För marknaden är det positivt att en så tung myndighet tar upp kryptovalutor och säkerhetsaspekten av dem, säger Frank Schuil.

Bitcoin och bitcoin cash fick varsin grupp hängivna anhängare och trots att den senare fick en stark debut vid introduktionen, är originalvalutan bitcoin fortfarande ohotad etta bland världens kryptovalutor.

Det här är bitcoin

Den digitala valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare och introducerades 2009.

Bitcoin fungerar på många sätt som en konventionell valuta, den har till exempel en rörlig växelkurs. Det finns växlingskontor där bitcoin kan växlas mot kronor eller annan valuta.

Den viktigaste skillnaden är att bitcoin inte finns i fast form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en riksbank vilket innebär att den är känslig för attacker och kursförändringar.

Bitcoin bygger helt på köparens och säljarens erkännande. I dag accepteras valutan som betalning av både små och stora företag.

Mängden Bitcoin har ett marknadsvärde på cirka 68 miljarder dollar, motsvarande över 550 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.