Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Spelautomater på väg till matbutiker

Svenska Spel vill placera ut nya spelautomater i matbutiker och kiosker. ”Det är en helt ny miljö där vi ska testa 1000 automater under en två- till treårsperiod”, säger Lennart Käll, vd för Svenska Spel, till SVT.

Han säger att tanken är att titta på om det är en bättre miljö för automaterna än den alkoholrelaterade miljö som finns på krogar och restauranger där de står i dag. Företaget har nu lämnat in en ansökan till regeringen om att få placera automaterna hos sina ombud i bland annat mataffärer.

Men forskare är oroliga och anser att det kan öka risken för spelmissbruk.

– Att ställa ut spelautomater i nya miljöer innebär att det blir nya grupper som eventuellt börjar spela. Är det så att nya grupper börjar spela är det en risk att vi får fler personer med spelproblem, säger Jakob Jonsson, psykolog och forskare, till SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.