Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spelbolag-ska-redovisa-osunt-spelande/

Ekonomi

Spelbolag ska redovisa osunt spelande

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

4,3 procent av Kindreds överskott kommer från osunt spelande. Nu vill spelbolaget skapa en mer faktabaserad debatt och på sikt bli av med alla problemspelare.

– De här kunderna är ingen långsiktigt lönsam affär för oss, säger företagets vd Henrik Tjärnström.

Som första spelbolag väljer Kindred att berätta hur stor del av spelöverskottet som kommer från det som företaget kategoriserar som osunt spelande. I fjärde kvartalet 2020 var siffran 4,3 procent.

Genom att öppet redovisa siffrorna säger sig spelbolaget vilja slå hål på myter och bidra till minska det osunda spelandet, inte bara hos det egna företaget.

– Det finns ett stigma kring osunt spelande, mycket på grund av avsaknaden av en faktabaserad diskussion. Det är därför vi valt att publicera de här siffrorna, säger vd-n Henrik Tjärnström.

Kindred kommer att redovisa siffran kvartalsvis och ambitionen är att alla problemspelare ska vara borta från bolagets plattformar i slutet av 2023. För att lyckas med ambitionen krävs enligt Tjärnström ett transparent system och därför uppmanar han konkurrerande spelbolag att följa efter.

Kindred, som bland annat har varumärket Unibet, definierar två procent av företagets 1,8 miljoner kunder globalt som problemspelare. Det är cirka hälften av den siffra som Folkhälsomyndigheten redovisar för befolkningen i åldern 16–87 år.

Henrik Tjärnström vd Kindred.
Henrik Tjärnström vd Kindred. Foto: Kindred

Enligt Tjärnström beror myndighetens högre siffror på att man bygger statistiken på självuppskattande enkätfrågor medan spelbolaget använder fakta från kundernas transaktioner.

– Vi är möjligtvis snävare i vår definition, men vi anser att det är viktigt att se på det som verkligen är ett problem och inte titta för brett, för då är risken att man inte ser dem som verkligen behöver en lösning, säger Tjärnström.

Men är inte risken med det här att era riskkunder flyttar över till andra bolag?

– Den risken finns förstås. Det är därför som vi när vi med hjälp av våra verktyg upptäcker osunt spelande tar kontakt och försöker slussa kunden mot ett sundare beteende i stället för till andra bolag. Bakom alla dessa siffror finns människor och vi vill att de ska tas om hand på bästa sätt.

Det förefaller vara en trend inom spelbranschen just nu att man gör reklam för sig genom att poängtera sitt arbete mot osunt spelande?

– Det är väl i så fall ett steg i rätt riktning. Vi har pratat om vårt hållbarhetsarbete och spelansvar under lång tid. Nu är det upp till andra att visa på sitt arbete med siffror, så att det inte bara blir tomma ord.

Kan du förstå att det finns de som tycker att det här snacket om hållbarhet inom spelbranschen är hyckleri? All reklam handlar väl om att man vill säljer mer.

– Vi ser oss som en del av en digital underhållningsindustri och vill ta en del av kundernas underhållningsbudget, pengar som de har råd att spela för. Vi vill inte ha problemspelare.

Men tjänar ni inte pengar även på dem?

– Långsiktigt är de inte en lönsam affär för oss. Vi lägger ner stora resurser på att identifiera dem. I fjol hade vi 57.000 kontakter med kunder där vi såg någon form av problem.

I fjol skrev DN om ett fall med en kund hos er som kunnat spela för nära 248.000 kronor på en tennismatch utan att ni satte stopp. Varför tillåter ni så höga belopp och skulle inte detta också kunna betraktas som osunt spelande?

– De flesta människor skulle inte ens överväga att spela för 248.000, men för vissa är det mer vanligt. Belopp är en väldigt trubbig definitionsgräns för spelproblem. Det är därför vårt system bygger på kundernas beteenden. 200 kronor kan vara för mycket för en viss kund, säger Tjärnström, som samtidigt som han vill se att fler bolag redovisar siffror kring osunt spel efterlyser åtgärder mot de snabblån som inte sällan finansierar problemspelandet.

– Ansvariga politiker talar mycket om krav och restriktioner på vår bransch, men man kan ju också fråga sig hur en person med spelproblem som inte har tillräcklig inkomst för sina insatser har fått tag på pengarna. Vi välkomnar en skärpning i regelverket kring den branschen.

Läs mer: Vd för spelbolag köpte möte med minister

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt