Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Spelbolagen synar spelet på Nobelpristagare

Sara Danius meddelar att den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj tilldelas Nobelpriset i litteratur 2015.
Sara Danius meddelar att den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj tilldelas Nobelpriset i litteratur 2015. Foto: Lars Lindqvist

Uppgiften att den så kallade Kulturprofilen läckt ut vem som skulle få Nobelpriset i litteratur får spelbolagen Betson och Unibet att agera.

– Vi tittar på om detta nått spelmarknaden, säger Unibets Alexander Westrell.

DN:s avslöjade på måndagen att Kulturprofilen spridit vem som ska få Nobelpriset. Informationen finns med i den utredning som en advokatbyrå har gjort på uppdrag av Svenska Akademien.

– Vi har börjat titta på om detta har nått spelmarknaden. Vår avdelning för sportintegritet bevakar alla typer av vad och går tillbaka historiskt för att se om något ser suspekt ut, säger Alexander Westrell, kommunikationschef på Unibets ägare Kindred.

Enligt advokatbyråns utredning, som DN rapporterade om i går, ska Kulturprofilen vid sammanlagt sju tillfällen ha avslöjat pristagarnamnen i förväg: Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) och Bob Dylan (2016).

När Jean Marie Gustave Le Clézio fick Nobelpriset fanns misstankar redan då, 2008, om att det fanns en läcka i Svenska Akademien. Oddsen gick nämligen plötsligt ned från 15 till 1 för den fransk-mauritiske författaren inför tillkännagivandet.

Också kring utnämningen av fransmannen Patrick Modiano fanns indikationer om en läcka. Misstankarna nådde den dåvarande ständige sekreteraren Peter Englund, som nu har hoppat av Svenska Akademien.

– Det var en artikel i fransk press – som jag minns det i tidningen Le Monde – som tydligt pekade i riktning mot herr Kulturprofilen. Jag hade ett samtal med honom, men han förnekade allt. Och jag talade med hans hustru som reagerade som hon brukar reagera när någon form av skugga skulle kunna falla över Kulturprofilen. Hon gick till mycket aggressiva motangrepp och då släppte jag frågan, har Peter Englund tidigare sagt till DN.

Även spelbolaget Betson går nu tillbaka och tittar på spelandet under de aktuella årtalen. 

– Vi såg ingen indikation på suspekta spel då, men vi kikar på det igen. Om det skulle vara så att det har läckt är det för jäkligt. Men jag är ytterst förvånad om vi hittar något, säger Robin Olenius, pr-chef på Betson.

Men även om Betson kommer fram till att ingen spelat på läckor i deras spel betyder det inte att de inte har förekommit, konstaterar Olenius.

– Det kan ha påverkat spel i andra bolag, säger han.

Svetlana Aleksijevitj i sin lägenhet i Minsk 2015.
Svetlana Aleksijevitj i sin lägenhet i Minsk 2015. Foto: Beatrice Lundborg

Betson hade Svetlana Aleksijevitj som tippad vinnare 2015, en av de namn som ska ha läckt ut.

– Men det hade många tippat, både experter och i media.

Bob Dylan, som också ska ha läckt, hade de inte som mest trolig vinnare. Han gav 40 gånger pengarna. 

Enligt Robin Olenius granskar spelbolaget alltid misstänkta rörelser i spelen. Om de hittar något lägger de ner spelet. 

– Vi tittar på spelmönster och om det plötsligt är väldigt mycket spel på en kandidat innan tillkännagivandet av priset.

Han konstaterar att det har blivit allt populärare att spela på vem som vinner Nobelpriset i litteratur. Några stora pengar att tjäna finns dock inte. Det är ett så kallat specialspel där man som högst kan vinna några tusenlappar, enligt Robin Olenius.

Exakt hur mycket som satsades i spel på litteraturpristagarna hos Unibet är ännu oklart. Bolaget håller på att undersöka omfattningen. Enligt kommunikationschef Alexander Westrell är vadslagningen av denna sort inte alls lika omfattande som den i sportvärlden.

– Historiskt sett har den här typen av spel låg omsättning jämfört med sport, men vi har ändå samma strikta bevakning av spelen, säger han.

Unibet vill avvakta sin egen utredning innan man lämnar ytterligare information. Alexander Westrell hoppas att den ska bli klar det närmaste dygnet.

Läs mer: 18 kvinnor – Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.