Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spelbolags-vd-krav-pa-certifikat-kan-sla-mot-foreningslivet/

Ekonomi

Spelbolags-vd: Krav på lottericertifikat kan slå mot föreningslivet

Fridhemsplans bingohall. Arkivbild. Foto: Erik Ardelius

Göteborg. Ideella föreningar i Sverige riskerar att förlora mångmiljonbelopp och många av landets bingohallar kan tvingas stänga. Orsaken är den nya spellagstiftningens krav på att lotterier ska certifieras.

– Ett dråpslag mot föreningslivet, säger Folkspels vd Hans Sahlin.

Vid årsskiftet ersätts många av de gamla lotteritillstånden med lotterilicenser. Förändringen är en följd av den nya spellagstiftningen. I fortsättningen måste alla lotterier med en omsättning på över fem miljoner kronor certifieras för att få fortsätta bedriva sin verksamhet.

Certifieringen, som ska garantera att lotterierna följer Spelinspektionens tekniska föreskrifter och som sker hos utländska privata företag, är kostsam.

– Det kommer att kosta så mycket pengar att lotterierna inte blir lönsamma och i förlängningen innebär det att de ideella föreningarna går miste om mycket stora intäkter. Det här blir ett dråpslag mot föreningslivet och inte minst alla landets idrottsklubbar, säger Hans Sahlin, vd för spelbolaget Folkspel, som arrangerar lotterier som Bingolotto.

Spelbolaget Folkspels vd Hans Sahlin menar att de nya kraven på lotteriarrangörerna riskerar att bli ett dråpslag mot det ideella föreningslivet. Foto: Tomas Ohlsson

Certifieringskravet innebär att ett mindre lotteri med omsättning strax över fem miljoner jämställs med stora bolag som till exempel Svenska spel. Det drabbar också landets bingohallar, som drivs av föreningslivet.

Patrik Hämquist är ordförande för Svebico, som organiserar svensk bingo.

– Det här blir en katastrof för bingon. Åtminstone 46 av landets 61 hallar kommer att få stänga och vi har räknat på ett inkomstbortfall för föreningslivet på 60 miljoner. Och det är ju inte bara det. 350 personer kommer att förlora sina jobb och många föreningar sitter med långa hyresavtal, säger Hämquist.

I ett brev till Spelinspektionen (gamla Lotteriinspektionen), som är undertecknat av en lång rad ideella organisationer, som till exempel Sveriges dövas riksförbund, Cancerfonden och Riksidrottsförbundet, vädjar man om att reglerna ska justeras.

– Både i spelutredningen och i den proposition som regeringen lade fram stod det klart att de allmännyttiga organisationernas möjligheter att finansiera sin verksamhet genom lotterier skulle skyddas, men nu kan vi se att det inte blivit så, säger Hans Sahlin och betonar föreningslivets stora betydelse för samhället.

Kravet är inte okontroversiellt och Sahlin håller med om att i princip bör alla aktörer vara lika inför lagen, men han menar att lotterierna med sin samhällsnytta historiskt sett skaffat sig en särskild position som gör att man bör undantas.

Göteborgsbaserade Folkspel, som på onsdagen meddelade att man under det senaste verksamhetsåret delat ut 189 miljoner till landets ideella föreningar, uppskattar att en certifiering skulle kosta bolaget fem miljoner kronor.

– Det klarar vi, men jag tänker på alla mindre aktörer. De kommer ju antingen att få lägga ner eller så kommer de att fortsätta utan certifieringen och då bryter de ju mot lagen, säger Sahlin.

De ideella organisationernas förslag till Spelinspektionen är att kravet för certifieringen sätts vid en omsättning på 50 miljoner kronor.

Regeringen har tillsatt en tilläggsutredning, som ska se över konsekvenserna av den nya spellagstiftningen, men Sahlin betonar att certifieringskravet för många lotterier träder i kraft om mindre än två månader.

– Därför vill vi se ett tidsbegränsat undantag för samtliga fysiska lotterier, säger Sahlin.

Spelinspektionen bekräftar att man mottagit skrivelser från lotteriarrangörerna, men vill inte kommentera ärendet närmare för DN.

”Den nya spellagens huvudsakliga syfte är att skydda konsumenterna. Det innebär bland annat att all teknisk utrustning ska vara certifierad, vilket kan innebära ökade kostnader för de allmännyttiga lotterierna”, heter det i ett uttalande.

Läs mer: Minskning av aggressiv spelreklam