Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spelinspektionen-vill-ha-b2b-licenser/

Ekonomi

Spelinspektionen vill ha B2B-licenser

Spelinspektionen föreslår en rad åtgärder för att hålla borta olagliga bolag från den svenska marknaden och öka spelsäkerheten.
Spelinspektionen föreslår en rad åtgärder för att hålla borta olagliga bolag från den svenska marknaden och öka spelsäkerheten. Foto: Pi Frisk

Regeringen uppmanas av Spelinspektionen att införa så kallade B2B-licenser. Åtgärden skulle innebära att även företag som levererar teknik till spelbolagen måste ha licens och anses motverka att olagliga spelbolag opererar på den svenska marknaden.

Samtidigt som regeringen föreslår striktare regler på spelmarknaden under coronakrisen har Spelinspektionen kommit med sin delårsrapport till regeringen. I den ställer man sig bakom att ett system med så kallade B2B-licenser (business-to-business) införs för att motverka olagligt spel.

Sedan omregleringen den 1 januari 2019 måste alla bolag som opererar på den svenska marknaden ha licens. B2B-licensen riktar sig till de bolag som tillverkar och tillhandahåller spelprogramvara.

”Spelinspektionen ser flera fördelar med att en sådan ordning införs så snart som möjligt”, skriver Spelinspektionen till regeringen och menar att B2B-licensen också skulle innebära stora administrativa lättnader för spelbolagen.

B2B-licenser fanns föreslagna i Spelutredningen, som föregick den nya lagstiftningen, men genomfördes aldrig. 

Kindreds vd Henrik Tjärnström är en av många spelbolagschefer som efterlyst lagändringen och den välkomnas även av Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i Branschföreningen för onlinespel.

– Att införa B2B-licenser skulle vara den enskilt viktigaste åtgärden för att stärka det svenska licenssystemet och därmed konsumentskyddet. Det beror på att B2B-licenser är en av mycket få, kanske den enda, repressiva åtgärder som verkligen fungerar när det gäller att hålla olicensierade spelbolag borta från marknaden, säger Gustaf Hoffstedt.

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i Branschföreningen för onlinespel.
Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i Branschföreningen för onlinespel. Foto: Henrik Montgomery/TT

Han betonar att den så kallade kanaliseringen skulle gagnas av B2B-licenser. Det vill säga hur stora andel av svenska spelare som spelar hos bolag med licens.

Enligt en undersökning från analysföretaget Copenhagen Economics, som flera spelbolag hänvisar till, har kanaliseringsgraden sjunkit kraftigt i Sverige 16 månader efter att den nya spellagstiftningen infördes.

– En hög kanalisering är i och för sig inte en konsumentskyddsåtgärd i sig, men är en förutsättning för genomslaget för alla andra konsumentskyddsåtgärder, säger Hoffstedt.

I en DN-intervju tidigare i veckan förklarade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att regeringen är beredd att vidta ytterligare åtgärder för att hålla borta olagliga bolag från den svenska marknaden.

Spelinspektionen föreslår i sin rapport att det införs ett förvaltningsrättsligt främjandeförbud, vilket skulle innebära att myndigheten får möjlighet att utreda bolag som anses göra otillåten reklam mot den svenska marknaden.

Av rapporten framgår att Spelinspektionen försökt stoppa betalningar till spelbolag som bryter mot lagen men stoppas av banksekretessen. Därför vill man få ökad möjlighet till betalningsblockering mot bolagen genom att bankerna blir skyldiga att lämna ut de uppgifter som Spelinspektionen efterfrågar.

Myndigheten skriver att man i sitt slutbetänkande kommer att återkomma till hur man skulle kunna inrätta ett nationellt register över hur mycket de som spelar har insatt på konton hos olika spelbolag – en åtgärd som kan inkräkta på personuppgifter och känslig kundinformation.

Läs mer:

Spelinspektionen: Ingen ökning under pandemin

Elitfotbollen protesterar mot hårdare regler för spelbolag

”Det kändes som att jag hyllades för mitt missbruk”