Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Spelvinnare får bankhjälp

En lottorad i USA gav i helgen motsvarande 4,25 miljarder kronor i vinst – fjärran från de vinster som någon svensk kommit i närheten av. Svenska Spel gjorde 350 svenskar till miljonärer i fjol.

Där satt den. Du har precis prickat in sju rätt på lotto. Men hur gör du för att hämta ut pengarna? Och varför hör en storbank av sig om du vinner minst fem miljoner kronor hos Svenska Spel?

För de allra flesta spelare var det dock mindre vinster som skrapades fram på trisslotter eller prickades in på stryktips- och lottokuponger förra året. Och då kan det räcka med en tripp till närmaste Pressbyrå, som alltid betalar ut vinster upp till tusen kronor.

– Pressbyrån kan också betala ut vinster upp till 20.000 kronor om butiken har pengar i kassan och om kunden vill ha allt i kontanter. Annars kan vinnaren gå med sin lott eller spelkvitto till Nordea eller Handelsbanken, det är dem vi har avtal med i dag. Där måste man legitimera sig och sedan får man pengarna på valfritt konto, säger Gun Andreasson, ansvarig för vinstprocessen på Svenska Spel.

Bankerna betalar ut vinster under fem miljoner kronor. För den som kammar hem mer väntar en resa till Visby och Svenska Spels huvudkontor, dit vinnaren bjuds in på lunch. Syftet är bland annat att säkerställa att det är rätt person som verkligen får pengarna. Fast först ringer Nordea.

– I dag har vi avtal med Nordea, som kontaktar vinnaren innan de kommer till Gotland och ger rådgivning innan vi betalar ut vinsten. Vid drömvinster över 75 miljoner kronor får kunden per automatik också hjälp av en jurist på Nordea för att skriva testamenten, gåvobrev med mera, säger Gun Andreasson.

Varför samarbetar Svenska Spel med just Nordea?

– Det har att göra med att vi är statliga och följer lagen om offentlig upphandling. Vi håller just nu på och förbereder för en ny upphandling för alla transaktioner som Svenska Spel har, säger Gun Andreasson.

Hon betonar att spelkvittot är en värdehandling, men den som inte gör anspråk på sin vinst inom ett år blir utan pengar. I dagsläget ligger inga storvinster och väntar på att bli uthämtade hos Svenska Spel.

– Nej, men vi har en del som har blivit preskriberade där kunden inte har hämtat ut sina vinster, säger Gun Andreasson.

De populäraste spelen

De ojämförligt populäraste spelen de senaste åren har varit Svenska Spels Vegasautomater, som förra året omsatte nära 7,5 miljarder kronor. Därefter kommer V 75 med en omsättning på 4,9 miljarder.

Triss, Lotto och Postkodlotteriet omsätter vardera runt 3 miljarder kronor.

Bingolottos omsättning har sedan mitten av 00-talet nästan halverats.

Källa: Lotterinspektionen (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.