Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 19:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spion-eller-en-kunskapens-robin-hood/

Ekonomi

Spion eller en kunskapens Robin Hood?

Foto: Apneet Jolly/Wikipedia, Apneet Jolly/Wikipedia

Den kazakiska nätpiraten jagas av både det amerikanska justitiedepartementet och en drös arga förlag med stora juridiska muskler. 

Men är hon verkligen en rysk spion, eller handlar det om svartmålning av en person som kämpar för fri forskning? 

DN har pratat med Alexandra Elbakyan, kvinnan bakom piratbiblioteket Sci-Hub. 

Flera svenska universitet har utsatts för dataintrång kopplade till piratbiblioteket Sci-Hub. Bakom sajten står den kazakiske aktivisten och programmeraren Alexandra Elbakyan, omskriven som en forskarvärldens Robin Hood eller Edward Snowden. 

De stora förlagen som ger ut vetenskapliga tidskrifter och texter har jagat henne för upphovsrättsbrott i flera år, eftersom hon hjälper folk att runda deras prenumerationer och betalväggar. En domstol i New York slog sommaren 2017 fast att hon skulle betala 15 miljoner dollar i skadestånd till Elsevier, ett av de största förlagen inom vetenskaplig litteratur. 

Några pengar har de dock inte fått än eftersom hon inte infunnit sig vid rätten och inte heller har några tillgångar i USA som de kan ta av.

Hon lever på hemlig ort och låter sig bara intervjuas via krypterad chatt. För att bekräfta att det verkligen är Alexandra Elbakyan bakom chatten skickar hon ett kort videoklipp och lämnar enligt överenskommelse ett meddelande i en av sidomenyerna på Sci-Hubs hemsida. 

– Jag föredrar att hålla mig icke-publik för att inte ge förlagen någon chans att angripa mig. Platsen jag befinner mig på är i sig själv inte konstig. Jag vill bara inte bli måltavla för någon attack, skriver Alexandra Elbakyan. 

Hon har inte koll på alla förlag som stämt eller försöker stämma henne men nämner utöver Elsevier några av de andra stora som exempel – ACS och Springer Nature bland andra. 

Trots att det nu också blivit känt att det amerikanska justitiedepartementet utreder henne för samröre med rysk underrättelsetjänst är hon inte rädd för några konsekvenser.

– Road kanske. Men rädd?, frågar hon sig och skriver sedan länge innan svaret på frågan kommer.

– Inte än. Ingenting har egentligen hänt än. Sci-Hub är ett ryskspråkigt projekt och det ser misstänksamt ut för USA. Jag är inte förvånad att de utreder det, jag trodde det skulle börja flera år tidigare. 

Finns det några kopplingar mellan Sci-Hub och den ryska staten? 

– Det finns inga direkta kopplingar som jag känner till. 

Vad menar du med det? 

– Du kan alltid dra indirekta, abstrakta, kopplingar mellan människor, händelser och organisationer. Men det finns inga direkta samarbeten, säger Alexandra Elbakyan. 

I skrivande stund har Sci-Hub drygt 79 miljoner vetenskapliga texter publicerade i sitt bibliotek som var och en utgör ett potentiellt upphovsrättsbrott. Det vet Elbakyan om, men ser det som viktigare att genom fri och tillgänglig forskning hjälpa vetenskapen till snabbare upptäckter och framsteg. 

– Det är som för alla andra människor som arbetar med något de anser vara viktigt. Du måste göra något i ditt liv, förändra världen på något sätt, säger hon.

En som försökt stoppa henne är Andrew Pitts, grundare av organisationen PSI som jagat Sci-Hub för förlagens räkning i flera år. Han hävdar att Sci-Hub använder stulna inloggningsuppgifter från studenter och forskare vid intrången i universitetens system, och säger sig ha bevis för att de kommer över uppgifterna genom att lura forskare och studenter till att lämna ifrån sig dem – så kallad ”phishing”. 

Alexandra Elbakyan förnekar inte att andra personers inloggningsuppgifter används, men betonar att de aldrig stjäl uppgifterna. 

– Sci-Hub samlar möjligen konton från olika källor, men håller inte på med med någon phishing eller något liknande själv. Inloggningsuppgifterna är trots allt inte något fysiskt objekt man kan stjäla. De kan vara kända, men inte stulna som ett fysiskt objekt, resonerar hon utan att gå närmare in på hur det annars skulle gå till. 

Eftersom förlagen inte lyckats komma åt Sci-Hub med sina stämningar har de vänt blickarna mot internetleverantörerna i stället. Bland annat flera i Sverige har Patent- och marknadsöverdomstolen nyligen beslutat att Bahnhof, Telia, Com Hem och flera andra internetleverantörer måste blockera sina användare från åtkomst till Sci-Hub, precis som man tidigare gjort mot fildelningssajten Piratebay. 

Alexandra Elbakyan är dock inte orolig för att det sker. Användare kan komma åt den ändå genom att tillfälligt ändra sin ip-adress. Och skulle den stoppas helt har allt material redan laddats upp hos en annan liknande tjänst, varifrån det kopierats och sparats på flera andra bibliotek. 

– Så även om Sci-Hub stoppas, vilket jag hoppas aldrig händer, kommer det materialet förbli fritt att läsa, säger Alexandra Elbakyan.