Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Spotify rör på sig – med mobilburen videosatsning

Möjligt smakprov inom kort via nya Spotify video: Jimmy Kimmel i korta klipp.
Möjligt smakprov inom kort via nya Spotify video: Jimmy Kimmel i korta klipp. Foto: Chris Pizzello / Invision, AP

Det har varit på gång bra länge, men nu ser det till slut ut att materialiseras; videor från strömningstjänsten Spotify. Start denna vecka, till att börja med via Androidappen, senare följt av Ios, till användare i USA, Storbritannien, Tyskland och Sverige.

Leverantörer blir bland andra sportkanalen ESPN, humorkanalen Comedy Central, brittiska public servicejätten BBC, samt videonätverken Vice Media och Maker Studios. Det handlar om både gammalt och nytt innehåll i digital form, hållet kort och presenterat i respektive fack, ”compartmentalizing video” – tänk exempelvis en bunt ”Jimmy Kimmel live”.

Spotify uppger för The Wall Street Journal att man inte dragit projektet i långbänk, utan att allt förflutit enligt uppgjord plan, både tids- och innehållsmässigt.

– Vi befinner oss nu nära slutmålet med våra tester. Vår strävan var att främst få till stor bredd vad gäller innehåll, samt att experimentera och testa, säger Shiva Rajaraman, vice chef för Spotifyprodukter.

Han konstaterar att svenska Spotify, med sina 75 miljoner användare världen över, i huvudsak är en app som levererar musik – musik som ofta utgör en bakgrund. Det innebär, enligt Rajaraman, att när man nu ska få användarna att se på video så kommer det att ”kräva en hel del träning för konsumenterna”.

Alla användare ska få tillgång till videorna, utan kostnad. Reklam före, under eller efter är det inte fråga om. Kanske ett sätt för att få Spotifykunden att snabbare ta till sig den nya tjänsten.

Spotify fungerar även via datorer, som bekant, medan den nya videosatsningen uteslutande är mobilburen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.