Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 20:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spotify-sager-upp-sex-procent-av-sina-anstallda/

EKONOMI

Spotify säger upp sex procent av sina anställda

Spotifys vd Daniel Ek.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Streamingtjänsten Spotify är nästa teknikjätte att skära ned. Företaget meddelar i ett pressmeddelande att man ska göra sig av med sex procent av personalstyrkan.

TT Text

Beskedet kommer efter att nyhetsbyrån Bloomberg tidigare rapporterat om att neddragningar var på gång. Företaget hade enligt den senaste delårsrapporten 9 800 anställda och neddragningen innebär nu kostnader på 35–45 miljoner euro enligt företaget.

”Vi har tagit det svåra men nödvändiga beslutet att minska antalet anställda. Jag förstår om det med tanke på vårt historiska fokus på tillväxt kan ses som som ett kulturskifte. Men medan vi utvecklas och växer som företag så måste det även gälla angående hur vi arbetar”, skriver vd:n Daniel Ek i ett informationsbrev.

Ek hänvisar till bolagets löpande kostnader ökade dubbelt så snabbt som intäktstillväxten under föregående år – något som inte anses hållbart längre.

Utöver personalnedskärningarna aviserar företaget vissa organisationsförändringar där bland annat bolagets innehållschef slutar med omedelbar verkan för att övergå till att bli rådgivare åt företaget under en period.

En lång rad teknikbjässar har på senare tid varslat om stora neddragningar av personal. Google-ägaren Alphabet varslade så sent som i fredags om att man ska göra sig av med 6 procent av sin personalstyrka, motsvarande 12 000 tjänster.

Även Amazon.com, Facebookägaren Meta Platforms och mjukvarujätten Microsoft har i kölvattnet av minskade annonsintäkter och skakiga ekonomiska utsikter lämnat ovanligt stora varselbesked.

Texten uppdateras.

Ämnen i artikeln

Spotify
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt