Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spotify-stammer-apple/

Ekonomi

Spotify anmäler Apple till EU – anses utnyttja sin marknadsställning

Foto: Henrik Montgomery/TT

Musikströmningstjänsten Spotify anmäler Apple till EU:s konkurrensmyndighet, skriver vd Daniel Ek. Företaget anser att Apple avsiktligt missgynnar konkurrenter och utnyttjar sin dominerande marknadsställning, både genom sitt operativsystem IOS och genom försäljningskanalen Appstore. 

Rätta artikel

Spotifys vd Daniel Ek skriver i ett blogginlägg på onsdagen att man anmält Apple till EU-kommissionens konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. 

Skälet är att man anser sig ha blivit förfördelade av Apple, som anklagas för att missbruka sin marknadsställning och begränsa valfriheten.

Apple agerar för att gynna sin egen konkurrerande musiktjänst Apple Music, enligt Ek. 

Företaget ska flera gånger ha blockerat Spotifys uppdateringar, och stänger ute konkurrenter från Appletjänster som Siri, Homepod och Apple Watch. 

Enligt Daniel Ek missgynnar Apples agerande konsumenterna, som nekas valfrihet och blir inlåsta i betalsystem. 

– Efter att utan framgång har försökt lösa frågorna direkt med Apple begär vi nu att EU agerar för att säkra att det blir konkurrens på lika villkor, skriver Daniel Ek i inlägget. 

Ett exempel som Ek ger är att Apple kräver 30 procent av inkomsterna från försäljningar genom App Store, vilket betyder att Spotify måste höja sitt pris över Apple Musics för att få lika mycket betalat av konsumenten. 

Att inte använda sig av Apples försäljningssystem leder till att man begränsas i kommunikationen med kunden, skriver Ek. 

Enligt DI har Spotify sedan åtminstone 2016 klagat på Apples agerande. 

EU:s konkurrensmyndighet har tidigare ha granskat Apples affärer i musikbranschen, bland annat utreddes 2015 om Apple hade gått ihop med de stora skivbolagen för att stänga ute gratiserbjudanden, men den granskningen verkar inte ha lett till något. 

Läs även: Så ska Spotify växa på podcastmarknaden