Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-16 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spotify-stams-chefer-anklagas-for-att-ha-tagit-manliga-anstallda-till-strippklubbar-och-drogfester/

Ekonomi

Säljchef stämmer Spotify – chefer anklagas för könsdiskriminering

Spotify har blivit stämd av en före detta medarbetare.
Spotify har blivit stämd av en före detta medarbetare. Foto: Richard Drew/AP

En kvinnlig tidigare säljansvarig på Spotify i USA anklagar företaget för att systematiskt diskriminera kvinnliga anställda. På tisdagen lämnades en stämningsansökan in mot musiktjänsten. 

Ida Yttergren
Rätta artikel

Den tidigare Spotify-medarbetaren hävdar att en hennes chef ska ha tagit enbart manliga anställda på en "drogfylld grabbresa" till festivalen Sundance. Både 2016 och 2017 ska enbart manliga anställda fått följa med, trots att det funnits kvinnor som var mer kvalificerade, skriver Variety. 

En annan manlig chef ska ha blivit befordrad efter att ha fått varningar om sexuella trakasserier. Samma person ska ha tagit manliga kolleger till strippklubbar i Atlantic City. 

Vidare anklagar kvinnan företagets globala säljchef för att betala kvinnliga anställda mindre än män. 

”På Spotify accepterar vi inga former av trakasserier eller diskriminering. Men av respekt för både nuvarande och tidigare anställda kan vi inte kommentera eller lämna ut några detaljer som rör enskilda fall”, skriver Spotify i ett mejl till DN, och hänvisar till ”en talesperson”.

Enligt kvinnan har även företagets CFO sagt att han inte bryr sig om mångfald inom företaget. Företagets HR-chef ska ha också ha uttryckt sig olämpligt. 

Kvinnan fick sparken efter en konflikt med chefen i mars, där hon hävdar att hon fick skulden för en situation som han skapat. 

Stämningsansökan lämnades in till New York Supreme Court på tisdagen och avser könsdiskriminering och ärekränkning. Breakit var först med att uppmärksamma nyheten i Sverige.