Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spretig-bostadsmarknad-men-prispressen-haller-i-sig/

EKONOMI

Spretig bostadsmarknad – men prispressen håller i sig

Utvecklingen av bostadsmarknaden i Sverige spretade något under augusti månad, enligt företaget Valueguards så kallade HOX-index.

Priset på en genomsnittlig bostadsrätt steg, medan villapriset sjönk.

Bostadsrättsmarknaden tycks vid en första anblick hålla emot stigande räntor. Det genomsnittliga priset steg i augusti, jämfört med juli, med 0,6 procent. Det genomsnittliga villapriset sjönk samtidigt med 0,6 procent.

Men när Valueguard justerar siffrorna för säsongseffekter ökar skillnaden mellan de båda marknaderna. Bostadsrättspriset stiger med 0,5 procent, medan villamarknaden faller med hela 1,8 procent.

”Augusti har historiskt ofta varit en stark månad på villamarknaden. Detta förklarar att nedgången för villor är större efter säsongsjustering”, förklarar Valueguard.

Mest steg bostadsrättspriserna i Stockholm – upp 1,4 procent, jämfört med juli. I Göteborg steg de med 0,1 procent och i Malmö sjönk de med 0,2 procent.

Villapriset sjönk med 0,7 procent i Stockholm och med 0,8 procent i Malmö. I Göteborg steg det med 0,2 procent.

Vid en jämförelse av prisnivån för ett år sedan är det minussiffror överallt. Bostadsrättspriserna har fallit med 6,5 procent i snitt i riket och i Stockholm, med 6,3 procent i Göteborg och med 6,0 procent i Malmö.

Motsvarande för villapriser är ett fall på 6,9 procent i riket, 8,0 procent i Stockholm, 6,7 procent i Göteborg och 7,9 procent i Malmö.

Valueguard har även mätt prisförändringarna på bostadsrätter i Stockholm och Göteborg under de två första veckorna av september. I Stockholm har de sjunkit med 0,4 procent och i Göteborg med 1,3 procent, jämfört med hela augusti.

Men räknat från toppnivåerna i våras så har bostadsrättspriserna fallit rejält. Mest har de fallit i Stockholm – drygt 10 procent från toppnivån.

Läs mer: Fortsatt stark tro på fallande bopriser.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt