Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Spyker har fått pengarna

På onsdagen fick Spyker de utlovade 270 miljoner kronorna från den kinesiska affären med Pang Da. Det uppger Aftonbladet.

”Vi är på banan igen”, sa Victor Muller till tidningen.

Pengarna ska sätta igång Saabs produktion inom två veckor.

Spyker har dessutom också fått låna samma summa av investmentbolaget Gemini och har sammanlagt en halv miljard kronor till produktionen.

Enligt Victor Muller kommer brev att skickas ut till underleverantörerna under de närmaste dagarna. De måste få betalat och garanteras fortsatta betalningar i framtiden.

Sammanlagt är samarbetet med Pang Da värt 900 miljoner kronor.

Förhandlingarna med underleverantörerna till Saab i Trollhättan har börjat, men det oklart om några avtal redan är underskrivna.

Det räcker inte med att komma överens med en del leverantörer, Saab måste ha fram samtliga delar för att kunna bygga bilar.

– En del bitar kan kanske eftermonteras, men det mesta måste ingå från början i produktionen, säger Svenåke Berglie, vd i underleverantörernas branschorganisation FKG.

– Jag vet att förhandlingar pågår, men jag vet inte hur långt man har kommit, säger Eric Geers, informationschef på Saab.

En del pengar har runnit in på Saabs konton de senaste dagarna.

– Pang Das betalning på 30 miljoner euro kom på tisdagen, säger Geers. Dessförinnan hade vi fått 30 miljoner euro via Gemini.

– Sedan kommer ytterligare 15 miljoner euro från Pang Da inom 30 dagar när de får nästa billeverans.

Bland utgifterna för Saab finns skatteinbetalningar.

– De är gjorda, säger Geers.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.