Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 05:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/spykers-kvartalsforlust-700-miljoner/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Spykers kvartalsförlust 700 miljoner

Saabägaren Spyker Cars redovisar en rörelseförlust på 79 miljoner euro för första kvartalet, motsvarande 700 miljoner kronor.

Försäljningen landade på 257 miljoner euro.

Under kvartalet såldes 9.674 bilar.

Enligt delårsrapporten var mars den bästa försäljningsmånaden sedan Saab blev självständigt från GM.

Under kvartalet tillverkades 10.888 bilar.

Kassaflödet från rörelsen landade under kvartalet på minus 19,4 miljoner kronor.

Produktionsstoppet de senaste veckorna till följd av likviditetsbristen gör att försäljningsprognosen på 80.000 bilar i år knappast går att nå, enligt Spykers vd Victor Muller.

Själva bruttoresultatet visar en vinst på 13,8 miljoner euro, men det är innan säljkostnader, 51 miljoner euro, och administrativa kostnader med mera, är dragna.

Enligt balansräkningen har Spyker 35 miljoner euro, 310 miljoner kronor, i kassan.

Även om ledningen målar upp en ljusare bild under resten av året när nya modeller väntas komma ut på marknaden, förutspås en förlust för helåret.

Parallellt med ägardiskussionen med EIB, GM och den svenska regeringen fortsätter ledningen för Saab Automobile att jaga en långsiktigt hållbar finansieringslösning. Diskussioner förs med potentiella strategiska kinesiska partner, men även med andra, skriver Spyker i delårsrapporten.

Inför årsstämman den 19 maj föreslår Spyker Cars NV ett namnbyte till Swedish Automobile NV.

– Det är enligt vår prognos, säger Eric Geers, informationschef på Saab Automobile.

I mars hade vi den bästa försäljningsmånaden sedan Saab började som ett oberoende företag.

– Nu har det ju hänt en del saker och det kommer självklart att påverka. Men vi har väldigt mycket på gång just nu och hoppas att vi kommer ur den här situationen så snart det bara går så vi kan sätta i gång produktionen och försäljningen igen. Vi jobbar på olika fronter för att hitta en lösning, säger Eric Geers.

Saab-ägaren Spyker Cars aktie föll initialt med drygt 5 procent när Amsterdam-börsen öppnade efter delårsrapporten, men återhämtade sig snabbt. Efter fem minuters handel hade aktien backat cirka 1 procent.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.