Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stadsdel för stadsdel – så har bostadspriserna i Stockholm, Göteborg och Malmö utvecklats

Foto: Hasse Holmberg / TT

Bostadsmarknaden har kylts av något, och i vissa delar av landet syns det tydligare än i andra. I centrala Stockholm syns den snabbaste förändringen, medan prisutvecklingen i Malmö och Göteborg fortfarande ligger på plus om man jämför den senaste tolvmånadersperioden.

Så här ser utvecklingen ut, stadsdel för stadsdel, i Sveriges tre största städer.

En bostadsrätt i Stockholms län kostar i dag i snitt lika mycket som den gjorde vid samma tidpunkt förra året, enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik. Kraftiga prisökningar varje år som norm gäller alltså inte längre. Men någon bostadskrasch är inget vi ser i siffrorna ännu – däremot har en nedåtgående trend inletts i Sverige, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Tittar man på siffrorna för den senaste månaden för storstadsområdena är det minus lite överallt just nu, och vi tror att trenden kommer att fortsätta åt det hållet. Men jämför man årstakten för Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö ligger både Göteborg och Malmö ganska rejält på plus, säger han.

Läs mer: Bred prisnedgång på bostadsmarknaden

Ser man till Stockholms innerstad, där bostadsrättspriserna är de högsta i landet, har en period av stillastående priser synts i statistiken tidigare.

– Det är en horisontell linje under tolv månader, fram till och med juli förra året. Sedan ökade priserna igen, för att stanna av något efter senaste årsskiftet. Sedan dess har det varit en horisontell linje igen – tills nu, då kurvan börjat peka nedåt, säger Per-Arne Sandegren.
Har vi nått taket för vad en lägenhet kan kosta per kvadratmeter?

– Ja, vi ser en temporär platå - ”hit men inte längre”. Och det är de dyraste områdena i Sverige vi pratar om när vi pratar om stadsdelarna i centrala Stockholm.

Samtidigt har man inför varje avmattning på marknaden, som efter finanskrisen 2008 och den ekonomiska krisen i Grekland 2011, sett kraftigt ökade priser under ett antal år. Det är likadant nu, menar Per-Arne Sandegren.

– Tittar man tre år tillbaka är den genomsnittliga prisuppgången på bostadsrätter i riket sedan dess strax över 30 procent. Har man bott i sin lägenhet i fem år är det ännu mer, säger han och fortsätter:

– Efter så många år av kraftiga uppgångar måste det komma en avmattning, allt annat är orimligt. Priserna på bostäder kan inte öka med 10-15 procent per år, samtidigt som inflationen ligger nära noll.

Givet att man har bott i sin bostad i mer än tre år är alltså risken för att få ut mindre än vad man gav för sin lägenhet väldigt liten, än så länge.

Men nedgången syns - och den märks snabbast i Stockholm, berättar Per-Arne Sandegren.

– Stockholm är också dyrast i Sverige. Sedan är innerstaden i Göteborg ganska dyr, medan Malmö i ett nationellt perspektiv fortfarande är ”billigt”. Kvadratmeterpriserna är till exempel dyrare i Uppsala. Göteborg och Malmö är relativt stora marknader, men bostadsmarknaden i Stockholm är större än båda tillsammans.

Trots att många områden i Stockholm har haft en dämpad prisutveckling sett till den senaste tolvmånadersperioden, står vissa områden starkare.

– De flesta områdena ligger fortfarande på plus jämfört med för ett år sedan. Det gäller både kommuner i länet och stadsdelarna inom Stockholms stad. Trenden just nu är nedåt, även om flera områden sannolikt kommer vara på plus ett tag till säger Per-Arne Sandegren.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.