Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stadsplanering inget för folkskygga

Att fundera på vad som gör människor glada och att bygga nya stadsdelar utifrån medborgarnas behov och önskemål. Det är det bästa med jobbet som stadsbyggnadschef, tycker Regina Kevius.

Här ger hon karriärråd till samhällsplanerarstudenten Fredrik Lantz över en lunch.

Fredrik: Våra utbildningar är ganska breda och ibland kan det vara svårt att visualisera var man kommer att jobba efter studierna. Hur kommer det sig att du hamnade i Sundbyberg som stadsbyggnadschef?

Regina: Jag ville jobba på en kommun eftersom man där jobbar med stadsutveckling utifrån allmänintresset. Livet är så mycket mer än bara bostäder. Människor behöver skola, parker, idrottsanläggningar och många olika typer av service. När jag jobbade på ett bostadsbolag var det bara fokus på bostadsbyggande och bostadsprojekt.

Fredrik: Hur ser en vanlig dag som stadsbyggnadschef ut för dig?

Regina: Varje dag träffar jag några byggföretag som vill bygga i Sundbybergs stad och berätta om sitt koncept. På kommunen diskuterar vi alltid igenom var det är mest lämpligt att bygga. Det handlar bland annat om markens förutsättningar och vad som finns i närområdet. Vi har också en del interna möten med till exempel miljöenheten och trafikenheten.

Fredrik: Så jobbet handlar mycket om möten med människor?

Regina: Hela tiden, så man bör inte vara folkskygg om man ska jobba med stadsplanering.

Det är nästintill omöjligt att göra alla medborgare nöjda, det gäller att förklara varför vi bygger.

Fredrik: Ibland får jag intrycket av att det finns en stereotyp bild av att jobba inom det offentliga, som utmålas som en grå arbetsmiljö. Så därför undrar jag vad du tycker är det roligaste med att arbeta inom det offentliga och med planering?

Regina: Att få fundera på vad som gör människor glada och bygga nya stadsdelar utifrån människors behov och önskemål. Det är många intressen som vägs mot varandra. Om du planerar en gata måste du tänka på att den ska vara en del av stadsmiljön, vara funktionell och helst innehålla en cykelbana och träd.

Fredrik: Du måste samarbeta mycket med politiker, kan jag tänka mig. Hur fungerar det samarbetet?

Regina: Samarbetet fungerar bra och det är viktigt att vara lyhörd för politikerna eftersom att de är folkvalda och representerar medborgarna. Innan politikerna fattar beslut presenterar vi tjänstemän förslag som grundar sig i många analyser och expertutredningar. När beslut sedan är fattat ska vi tjänstemän inte ifrågasätta beslutet, utan se till att stadsutvecklingsprojektet blir så bra som möjligt.

Fredrik: Hur viktigt är medborgarinflytande för dig i ditt arbete?

Regina: Vi har många möten med medborgare och jag tycker att det är oerhört viktigt att veta vad de boende har för önskemål om de framtida husens gestaltning och funktion. Men det är en utmaning att få så många som möjligt att komma på våra möten. Vi jobbar därför mycket med hur och var vi informerar om våra stadsbyggnadsprojekt. Det är nästintill omöjligt att göra alla medborgare nöjda, det gäller att förklara varför vi bygger. Det är inte enbart för att vi har bostadsbrist. Fler bostäder bidrar också ofta till en bättre stadsmiljö, att bussen förhoppningsvis kommer att gå oftare och att nya restauranger och kaféer kan etablera sig.

Regina: Hur tänkte du när du sökte in på din utbildning?

Fredrik: Jag har alltid varit väldigt intresserad av samhällsvetenskap och den här utbildningen innebär tre år av att förstå och argumentera för hur samhället fungerar. Det är kul att ha den diskussionen och det är fascinerande att det är så komplext.

Fredrik: Finns det något som du tycker man borde ta tillvara på under studietiden?

Regina: Våga läsa något som är nischat. På ditt cv ska det synas att du sticker ut för att du har ett speciellt intresse.

Fakta.

Regina Kevius

Ålder: 35 år

Bor: Kungsholmen

Familj: Sambo och två barn

Fritidsintresse: Besöka städer och träffa vänner.

Gör: Stadsbyggnads- och exploateringschef i Sundbybergs stad.

Vad gör du om fem år? Jag ser resultaten av de olika stadsutvecklingsprojekten som vi i dag planerar och jag har förhoppningsvis ingen 40-årskris.

Hur blir man en bra stadsbyggnadschef? Genom att kunna både vara lyhörd gentemot medborgare, politiker och medarbetare och samtidigt formulera tydliga förslag till ny bebyggelse som bidrar till en god stadsmiljö.

Fredrik Lantz

Ålder: 24 år

Bor: Stockholm

Familj: Två bröder och två systrar

Fritidsintresse: Träning, fiske, samhällsvetenskap och vänner.

Gör: Studerar på Stockholms universitet till samhällsplanerare och kulturgeograf.

Vad gör du om fem år? Förhoppningsvis jobbar jag med samhällsplanering hos en engagerad arbetsgivare som vill utveckla Stockholmsområdet långsiktigt.

Varför vill du jobba inom den här branschen? Det är en fantastiskt dynamisk bransch som ger en stora möjligheter att förändra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.