Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stark-avslutning-pa-aret-for-bostadsmarknaden/

Ekonomi

Stark avslutning på året för bostadsmarknaden

Foto: Eva Tedesjö

I Stockholms län såldes nästan 50 procent fler villor under december i fjol än motsvarande månad 2019. Även antalet sålda bostadsrätter var fler.

Coronapandemin har förändrat invanda mönster på bostadsmarknaden.

– Vi värdesätter boendet mer än vad man kunde ana när pandemin började, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

December är normalt en svag månad för bostadsmarknaden. Omsättningen går ner från Lucia och ökar igen efter Trettonhelgen,.

Så är fallet även i år – men jämfört med december i fjol är förändringen slående. Antalet sålda villor i Sverige var 14 procent fler. I Storstockholm (Stockholms län) var ökningen hela 47 procent och i Storgöteborg 34 procent.

Antalet sålda bostadsrätter ökade med 18 procent för riket. Här är det tydligt att det i första hand rör sig om ett stockholmsfenomen. Fyra av tio bostadsrättsaffärer görs i Stockholm län och ökningen för december 2020 var 31 procent.

– Det är framför allt Stockholm som marknaden har varit extra pigg, bekräftar Hans Flink.

Bakom ligger med all sannolikhet coronapandemin. Den har minskat möjligheterna till utlandsresor under helgerna, vilket gjort att spekulanterna har stannat hemma och gått på visningar,

Prisnivån jämfört med november är däremot oförändrad, för bostadsrätter utom för Storstockholm och Stormalmö där priserna föll med en procent.

Även för villorna är priserna oförändrade, utom för Storstockholm där de steg i snitt med en procent.

Villorna var ”vinnare” år 2020, i den meningen att snittpriserna på årsbasis steg dubbelt så mycket som priserna på bostadsrätter. För riket steg de med 13 procent, jämfört med sju procent för bostadsrätterna.

I Storgöteborg steg snittpriset på villor med 10 procent och i Storstockholm och Storgöteborg med 15 procent.

– Vi får gå tillbaka till 2015 för att hitta liknande prisökningstakt på villor, säger Hans Flink.

Även det är sannolikt en effekt av coronapandemin. Köparna söker större bostad för att även i framtiden kunna arbeta mer hemifrån, något flera mäklare vittnar om.

För bostadsrätter steg priset i Storgöteborg och centrala Göteborg med tre respektive fyra procent på årsbasis. I både centrala Stockholm och Storstockholm steg de med sju procent och i centrala Malmö och Stormalmö med åtta, respektive nio procent på årsbasis

Läs mer: Han flyttar för att kunna jobba hemifrån

Läs mer: Forskare varnar för att pandemin kan utarma stadskärnorna

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt