Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Stark framtidstro i svenska företag”

Svenska företag ökar sina investeringar och satsar mer på innovationer. Antalet anställda inom forskning och utveckling blir fler, enligt en ny undersökning från Sveriges ingenjörer.

Framtidstron är stark bland de svenska industriföretagen. Det menar Sveriges ingenjörer, efter att ha gjort en enkät med sina förtroendevalda medlemmar i 670 företag.

– Många av de tillfrågade sitter som ledamöter i bolagsstyrelser eller har genom sitt dagliga arbete inblick i företagens innovations- och utvecklingsverksamhet, säger Staffan Bjurulf som är näringspolitisk expert vid Sveriges ingenjörer.

Bland företag med mer än 1.000 anställda är det cirka tre fjärdedelar som ökar eller behåller nuvarande investeringsnivån, enligt enkäten.

I gruppen som storleksmässigt ligger närmast under, med över 500 anställda, är det ännu fler företag som satsar på ytterligare expansion. Mindre och medelstora företag är däremot något mer återhållsamma.

– Storföretagen går i täten, men de drar med sig underleverantörer och andra företag som finns i deras nätverk, betonar Staffan Bjurulf.

Investeringarna gäller, till väsentlig del, innovationer. Nästan 70 procent av företagen har någon form av forsknings- och utvecklingsarbete. Antalet anställda inom detta område väntas öka under kommande året i cirka en fjärdedel av företagen.

Scania lyfts fram som det företag som under förra året lämnade in flest ansökningar om nya patent. Men Sveriges ingenjörer pekar också på ett framgångsrikt innovationsarbete vid Ericsson, SCA och Stora Enso.

ABB:s nya testlabb i Västerås och Astra Zenecas nya anläggningar i Södertälje och Mölndal framhålls också som exempel på betydelsefulla satsningar.

Den övergripande positiva bilden från Sveriges ingenjörer får stöd i de nämnda företagens årsredovisningar och företagsledarnas vd-ord om framtida planer. Men den går stick i stäv med den investeringsenkät som nyligen kom från Statistiska centralbyrån, SCB. Den visade tvärtom att industriföretagen avser att dra ner sina investeringar med 5 procent, jämfört med i fjol.

– Förklaringen är nog främst att vi rör oss med olika begrepp. SCB frågar företagen om deras investeringar i maskiner och anläggningar. Vi tittar bredare och också intressade av vad de satsar på forskning och utveckling, liksom på innovationer och samarbeten med högskolor, poängterar Staffan Bjurulf.

Han påpekar dock att råvarubranscher som gruvindustri och oljerelaterad industri, liksom energisektorn, kämpar med svårigheter. Där är också investeringstakten lägre, vilket i sin tur påverkar ett industriföretag som Atlas Copco – med kunder i just dessa branscher.

Det lönar sig som regel ändå att satsa, anser Sveriges ingenjörer. Företag som har satt upp mål för innovationer visar också bättre lönsamhet. Som exempel tas Scania och Volvo Cars där man tidigt har varit ute med nya motorer som kombinerar hög prestanda med att klara miljökrav. Men alla idéer kan inte rymmas inom den ordinarie verksamheten. Sveriges ingenjörer föreslår därför att de anställda vid företag ska ges möjlighet till ett innovationsår för att kunna förverkliga orealiserade idéer. Företagen kan samtidigt ges möjlighet att ta en aktiv roll som investerare och delägare.

Mer än en tredjedel av dem som besvarat enkäten tror att fler skulle starta företag, om det införs ett innovationsår. Ett halvår, som det är i dag, uppfattas däremot som otillräckligt för att hinna komma i gång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.