Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/starka-ar-for-matjattarna/

Ekonomi

Starka år för matjättarna

Foto: Kjell-Arne Larsson/TT, Kjell-Arne Larsson/TT

Matjättarna Ica och Axfood presenterade goda resultat i sina bokslutskommunikéer. Nu blickar de framåt mot de utmaningar som väntar – särskilt inom e-handeln.

När Ica Gruppen redovisar sitt bokslut för fjolåret är läget i stora drag positivt. Koncernens nettoomsättning ökade 2,6 procent (3,8 procent justerat för försäljningen av Hemtex)i det fjärde kvartalet jämfört med samma period 2018, vilket gör att nettoomsättningen 2019 ökade med 3,4 procent (4,1 procent justerat för försäljningen av Hemtex) jämfört med 2018. 

– Det här är Icas starkaste år hittills. Vi ser ett väldigt starkt resultat, säger Ica Gruppens vd Per Strömberg till DN.

Per Strömberg, vd för Ica Gruppen.
Per Strömberg, vd för Ica Gruppen. Foto: Elin Åberg

Tongångarna är alltså positiva trots att hård kritik riktats mot bolaget de senaste veckorna. Bakgrunden är matjättens beslut att förändra bonussystemet, vilket man senare, till viss del, backade från. Kritiken är därmed avstädad, enligt Per Strömberg. Han betonar vikten av fungerande bonussystem för att göra banden till lojala kunder ännu starkare.

– Framöver kommer vi att betala ut mer pengar i bonus och andra förmåner än vi gjort förut. Angående kritiken som riktats mot oss lyssnade vi på kunderna och gjorde en förändring. Vi kan inte på något sätt se att det påverkat oss. 

Han lyfter särskilt fram e-handeln som en stark tillväxtkälla. 

– Det fjärde kvartalet växer vi inom matsektorn med 25 procent medan marknaden ligger på 17 procent, och inom apoteksektorn är samma siffror 37 procent gentemot cirka 30 procent.

Hur viktigt är det att ligga i framkant i e-handeln?

– Eftersom kunderna efterfrågar det är det självklart viktigt, och därför är det skönt att vi där har en stark tillväxt.

Under 2019 har mat-Sveriges karta till viss del ritats om, mycket på grund av Coops förvärv av livsmedelskedjan Netto. I en bransch som ständigt är i rörelse är det viktigt att vara med på noterna, menar Per Strömberg.

– Totalt sett är det en väldigt tuff konkurrens. Konkurrensen har blivit en annan med både restauranger och onlineaktörer. Det gäller att leverera det som kunderna vill ha, det vill säga enkelhet och bekvämlighet.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 12 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 11,50 kronor per aktie.

Även matkonkurrenten Axfood gjorde ett stabilt 2019. Man ökade nettoomsättningen med 5.5 procent samtidigt som rörelseresultatet ökade med 13 procent. I samband med det starka finansiella läget som koncernen befinner sig i föreslår nu styrelsen en ökad utdelning om 0,25 kronor per aktie. Den nuvarande utdelningen ligger på 7 kronor och är alltså tänkt att ökas till 7,25 kronor.

– Vi anser att det finns utrymme att göra den ökningen, säger Klas Balkow, vd för Axfood.

Klas Balkow, vd för Axfood.
Klas Balkow, vd för Axfood. Foto: Anette Nantell

Även Klas Balkow poängterar vikten av en attraktiv e-handel. I linje med det är det viktigt att effektivisera verksamheten ytterligare.

– Vi måste hitta nya sätt att bli bättre och mer effektiva i transporterna som är förknippade med e-handeln.

Hur ska ni göra det?

– Det handlar om ett långsiktigt arbete i att automatisera och investera. Vi jobbar nu till exempel med att bli effektivare gällande transporter genom att ha gemensamma plocklager mellan olika företag i koncernen. Vi investerar dessutom i ett nytt logistikcenter som ska stå klart 2023.

Ämnen i artikeln

Ica
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt